Toestellen
02 september 2006 - Ron Smeets

Nu ook UMTS versie van de Samsung Ultra Edition

Aan het begin van deze zomer kondigede Samsung de komst van de Ultra Editiion aan. Drie toestellen die vooral opviellen door hun platte design. een slider van 12.9mm (D900), een clamshell van 9.9mm (D830) en de ultraplatte X820, een candybar van slechts 6.9mm.

Afgelopen woensdag werd de Ultra Edition officieel in Europa gelanceerd tijdens een presentatie het Louvre in Parijs, maar de opvolgers dienen zich al aan.

Deze week kondigde de Koreaanse toestelmaker namelijk al aan dat er binnenkort ook UMTS versies van de Ultra Edition toestellen op de markt zullen komen. In ruil voor deze extra functionaliteit moeten de drie toestellen wel wat aan 'platheid' inboeten.

Ondanks dat de Z370, de UMTS variant van de X820, anderhalve milimeter dikker is dan zijn voorganger is ie op het moment dat hij uitkomt met 8.4mm meteen het platste UMTS toestel ter wereld. Die extra 'dikte' is overigens niet alleen te danken aan de 3G feature. De Z370 heeft, in tegenstelling tot de X820 ook een 2MP fotocam, een VGA videocall-cam en microSD memory card aan boord.

De andere twee modellen uit de oorspronkelijke Ultra Edition hebben eenzelfde upgrade ondergaan. De Z620 is de UMTS opvolger van de D830 clamshell, 1.9mm dikker en nu met een omgekeerder 2MP cam zodat die ook voor videocalling te gebruiken is.

De UMTS versie van de D900 slider, de Z720, is slechts 0.9mm dikker dan zijn voorganger en heeft, net als de Z370 ook een tweede (VGA) cam meegekregen. Daarnaast is de 3.1MP cam nu voorzien van autofocus.

Wanneer de 3G versie van de Ultra Edition in de winkels zal liggen en wat ze moeten gaan kosten is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat ze nog voor de Kerst te koop zullen zijn.Gerelateerde links:
Candybar GSM's weer helemaal 'in'
Samsung introduceert drie Ultra(platte) toestellen
Ultraplat 3G toestel van Samsung
Platste clamshell camphone van NEC
Platste UMTS toestel ter wereld
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.