Nieuws
25 november 2010 - Ron Smeets

Nu al een Windows Phone 7 toestel kopen of nog even wachten?

Voor wie het de afgelopen weken en maanden gemist heeft ;-) Mijn eerste ervaringen met het nieuwe smartphone OS van Microsoft, Windows Phone 7, zijn erg positief. Dat zegt natuurlijk helemaal niets over het feit of het ook daadwerkelijk een succes gaat worden, maar Microsoft heeft in ieder geval aangetoond dat de beslissing die een jaar of twee geleden genomen werd om helemaal opnieuw te beginnen vooralsnog de juiste geweest is.

Inmiddels, ook dat is al bekend, liggen ook bij ons de eerste Windows Phone 7 toestellen al in de winkels (de HTC 7 Trophy, Samsung Omnia 7 en de LG Optimus 7). Maar, is het verstandig om nu al een Windows Phone 7 toestel aan te schaffen? Of kun je beter nog een paar maanden wachten?

Die beslissing zal iedereen natuurlijk zelf moeten nemen en je zou natuurlijk advies kunnen inwinnen bij de diverse telecom winkels. Helaas, zo heb ik enkele weken geleden al uitgebreid onderzocht en beschreven, laat de kwaliteit van die informatie in de meeste winkels nog genoeg te wensen over. Natuurlijk zal dat, naarmate de Nederlandse lancering van Windows Phone 7 dichterbij komt, steeds beter worden (enfin, dat is toch te hopen ;-)), maar op dit moment moet je er dus nog niet van uitgaan dat je overal en altijd juist geinformeerd wordt. Daarom heb ik hieronder een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

De nadelen van de huidige, Engelstalige, Windows Phone 7
Als eerste is het heel belangrijk om te weten dat de Nederlandse versie van Windows Phone 7 pas medio 2011 uitgebracht zal worden. Dat is tenminste de informatie zoals die op dit moment door Microsoft zelf verspreid wordt. Dat betekent dus dat wanneer je nu een van bovengenoemde Windows Phone 7 toestellen zou aanschaffen, je het dan zult moet 'doen' met de Engelse versie van het OS. Voor 'tech-savvy' gebruikers zal dat niet echt een probleem zijn.

Echter, dat is niet het enige nadeel. Het feit dat er nog geen Nederlandse support voor Windows Phone 7 beschikbaar betekent namelijk ook dat diverse services, zoals de Windows Marketplace, Xbox Live en de Nederlandse taalherkenning (woordvoorspelling en -correctie) niet toegankelijk en/of beschikbaar zijn op de toestellen die op dit moment in de winkels liggen. De Windows Marketplace kan wel bezocht worden, maar dan moet je wel beschikken over een Amerikaans, Engels of Duits (de landen waar Windows Phone 7 en alle diensten wel al beschikbaar zijn) Hotmail of Windows Live account. Dat is op zich niet zo moeilijk om aan te maken (gewoon het juiste 'thuisland' kiezen als je een nieuw account aanmaakt), maar ook dan kun je natuurlijk nog geen betaalde applicaties en diensten downloaden of gebruiken. Daarvoor heb je namelijk ook een factuuradres (of credit card) uit een van de betreffende landen nodig. Overigens zijn er in de Engels/Amerikaanse versie van de Windows Marketplace ook al diverse (gratis) Nederlands talige apps te vinden (zoals Buienradar). Kortom, als je de juiste wegen bewandelt, dan kun je de Windows Marketplace wel al, zij het in beperkte mate, gebruiken. WP7-Marketplace

Wel of geen upgrade naar de Nederlandse versie
Nog belangrijker om te weten is het antwoord op de vraag of de Windows Phone 7 toestellen die je op dit moment koopt over enkele maanden ook geupgrade zullen worden naar de Nederlandse Windows Phone 7 zodat ook de early adopters, als ze dat willen, straks toegang kunnen krijgen tot de genoemde diensten en ondersteuning voor de Nederlandse taal. Die vraag heb ik vandaag bij de drie fabrikanten én Microsoft zelf neergelegd. Het korte antwoord op die vragen is: 'ja' (diensten) en 'weten we nog niet' (Nederlandse taal). Vooral dat laatste klinkt een beetje zorgwekkend maar ik zal beide antwoorden hieronder wat nader toelichten.

Ik begin met de beschikbaarheid van de diensten in Nederland. Microsoft gaf op die vraag een zeer duidelijke antwoord: "Wanneer Windows Phone 7 in Nederland beschikbaar komt, dan zullen ook de bijbehorende diensten (Windows Marketplace, Xbox Live) parallel daaraan met Nederlandse content en -toegang beschikbaar komen. Dit staat los van het feit of een gebruiker beschikt over een toestel met een Nederlands- of Engelstalige versie van het besturingssysteem." Dat klinkt op zich heel logisch omdat de toestellen natuurlijk alleen contact maken met de Windows Marketplace en Xbox Live. Ofwel, als de Nederlandstalige diensten beschikbaar komen, dan hoef je daarvoor op het toestel zelf niets te veranderen. Gewoon inloggen met je Nederlandse Hotmail of Windows Live account en klaar is klara.

Met de Nederlandse taal ligt het iets ingewikkelder. Microsoft zegt daarover het volgende: "Taalondersteuning zit echt in een nieuwere versie van het O/S en het is aan de fabrikanten of ze het als update beschikbaar stellen op de bestaande toestellen of dat ze het alleen op nieuw uit te brengen toestellen gaan implementeren." OK, dat betekent dus dat je van LG, Samsung of HTC t.z.t. een upgrade zult moeten krijgen (al dan niet automatisch, over-the-air, of via je PC). Goed, dan moeten de fabrikanten dus even laten weten of ze van plan zijn die upgrade ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen. Ja, daarvoor hebben de fabrikanten nog enkele maanden de tijd, maar voor iedereen die de komende weken (en maanden) van plan is een Windows Phone 7 toestel aanschaft en straks ook zonder veel problemen Nederlandse teksten wil kunnen intikken (inclusief woordherkenning en -correctie dus) en wellicht ook behoefte heeft aan Nederlandstalige menu's en systeem meldingen, is het wel degelijk belangrijk om dat nu al te weten, voordat je een nieuw (duur) abonnement met een toestel van zo'n 600 Euro aanschaft.

Helaas geven de antwoorden van de drie fabrikanten op die vraag nog geen echte duidelijkheid. Samsung liet in een eerste reactie weten dat ik voor het antwoord toch echt bij Microsoft moest zijn. Daar kon ik dus niks mee want Microsoft merkte eerder al heel stellig op dat de fabrikanten straks zelf gaan bepalen of ze de OS upgrade ook op de bestaande toestellen gaan uitrollen. Natuurlijk heb ik Samsung ook met die opmerking geconfronteerd en de Koreaanse fabrikant heeft nu toegezegd het verder uit te gaan zoeken.

Het antwoord van Mark Moons van HTC was al een stuk duidelijker, maar gaf helaas ook nog geen echte duidelijkheid ;-): "Het is op dit moment niet duidelijk of wij die mogelijkheid (upgraden naar de Nederlandse versie van Windows Phone 7) aan onze gebruikers kunnen aanbieden. Het wordt onderzocht."

Bas Tulner van LG gaf, gelukkig, wel iets meer informatie, maar helaas ook nog geen 100% duidelijkheid: "Ik kan niet bevestigen dat de upgrade naar NL taal NIET zal komen, maar helaas kan ik ook nog niet bevestigen dat deze upgrade er WEL zal komen. Ik kan bevestigen dat de consument die nu een Optimus 7 koopt, wel gebruik kan maken van alle web diensten in het Nederlands, vanaf het moment dat de NL taal beschikbaar zal zijn. Of deze consument dan ook zijn taalinstellingen in het menu kan omzetten naar Nederlands, is iets wat op dit moment nog niet bekend is. Dit is duidelijk onze wens en hieraan wordt hard gewerkt. Ik kan je dit nu nog niet bevestigen, maar moet afwachten tot dit officieel is. Belangrijk voor nu is te weten dat het product dat nu wordt gekocht, vanaf het moment van de upgrade van alle diensten gebruik kan maken (dus zonder omwegen die nu bestaan)." Dat laatste wisten we al en hoewel uit het antwoord van LG duidelijk blijkt dat deze fabrikant in ieder geval de intentie uitspreekt om bestaande klanten straks ook van een Nederlandse upgrade te voorzien is dat op dit moment nog allerminst zeker.

Conclusie
Rest mij jullie nog het antwoord te geven op de vraag of het verstandig is om nu al een Windows Phone 7 toestel aan te schaffen. Kort door de bocht geredeneerd, op basis van de onduidelijkheid die op dit moment nog bestaat het al dan niet beschikbaar komen van de Nederlandse versie van Windows Phone 7 op die toestellen, zou ik geneigd zijn om een volmondig 'Nee' als antwoord te geven, maar ik moet toch enkele nuances aanbrengen.

Ben je een zogenaamde early adopter en tech-savvy gebruiker en heb je er geen problemen mee dat je mogelijk ook ná de Nederlandse release een 'Engelstalig' toestel moet blijven gebruiken (zonder Nederlandse woordherkenning en -correctie), dan kun je met een gerust hart je geld aan een LG Optimus 7, Samsung Omnia 7 of HTC 7 Trophy uitgeven.

Hecht je echter veel waarde aan de Nederlandse taal ondersteuning op je toestellen en/of flapperden je oren bij het lezen van de 'workaround' die nu nog nodig is om überhaupt gedeeltelijk gebruik te kunnen maken van de Windows Marketplace, dan ben je waarschijnlijk ook geen (tech-savvy) early adopter en dan adviseer ik je om de hand nog even op de knip totdat zeker is of de fabrikanten (en zo ja, welke) ook de huidige toestellen gaan upgraden naar de Nederlandse versie van Windows Phone 7.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.