Nieuws
28 juni 2005 - Ron Smeets

NTT DoCoMo test 4G netwerken

Terwijl de meeste telco's nog volop aan het worstelen zijn met de vraag hoe ze de dure 3G (UMTS) licentie's kunnen terugverdienen zijn ze in Japan alweer een stap verder.

NTT DoCoMo meldt in een persbericht dat de eerste tests met 4G netwerken succesvol verlopen zijn. Bij 4G praten we dus over 1 Gigabit per seconde aan datatransfer!

Volgens de Japanners zijn ze er in een testomgeving geslaagd om real-time, vanuit een bewegend voertuig, met een 4G toestel data te transporteren met een snelheid van 1 Gbps.

Hieronder heb ik voor de liefhebbers de technische verklaring van NTT DoCoMo geplaatst waarin men aangeeft met welke, deels eigen ontwikkelde, technieken en protocollen men e.e.a. voor elkaar gekregen heeft. U zult begrijpen dat we dit niet vertaald hebben...

"The 1Gbps real-time packet transmission was realized through Variable Spreading Factor-Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing (VSF-Spread OFDM) radio access and 4-by-4 Multiple-Input-Multiple-Output (MIMO) multiplexing using "adaptive selection of surviving symbol replica candidate" (ASESS) based on Maximum Likelihood Detection with QR decomposition and the M-algorithm (QRM-MLD), which was developed by DoCoMo."

Men streeft er nu naar om in 2010 een 4G netwerk in Japan operationeel te hebben, zo meldt het persbericht verder.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.