Nieuws
02 oktober 2017 - Ron Smeets

Note 7 debacle dreigt voor de iPhone 8? Nog geen explosies maar wel opengebarsten toestellen met opgezwollen accu’s

Amper een week nadat de iPhone 8 (Plus) in de winkels ligt verschijnen de eerste berichten en foto’s van exemplaren die door een opgezwollen accu uit elkaar gebarsten zijn. Apple zegt de zaak te onderzoeken maar geeft verder nog geen commentaar. Gezien het debacle, precies een jaar geleden, met de Galaxy Note 7 van Samsung komt de vraag of een vergelijkbaar scenario voor de Apple iPhone 8 dreigt wellicht nog iets te vroeg, maar dat dachten we na de eerste incidenten met de Note 7 ook. Het is in ieder geval iets om in de gaten te houden.

Uit elkaar gebarsten tijdens het opladen
Vergeleken met de problemen van de Galaxy Note 7 zijn er zeker al raakvlakken voor wat betreft de incidenten die nu met de iPhone 8 aan het daglicht gekomen zijn. Een Taiwanese eigenaar van een nieuwe iPhone 8 Plus had naar eigen zeggen het toestel pas een paar dagen in gebruik toen het tijdens het opladen ineens opzwol en uit elkaar scheurde. De foto’s van het toestel die hij op twitter zette liegen er niet om. De ongelukkige iPhone eigenaar gebruikte overigens de originele lader en kabel van Apple. In Japan zou inmiddels al een tweede, vergelijkbaar, incident gemeld zijn. Zoals gezegd is het voor een direct vergelijk met het Note 7 debacle nog te vroeg. Bovendien zijn er nog geen meldingen van exploderende iPhone 8 accu’s en laten we hopen dat dat ook zo blijft. Ik wil niemand bang maken, maar accu’s die tijdens het laden opzwellen kunnen uiteindelijk ook barsten, met alle gevolgen van dien.

Ik heb een iPhone 8 (Plus). Wat nu?
Ten eerste is het in dit vroege stadium nog niet het moment om meteen terug te rennen naar de Apple Store of winkel waar het toestel gekocht is. De mogelijkheid dat het hier om enkele incidenten gaat is nog altijd reëel aanwezig. Dat gebeurt nu eenmaal. Toch zou ik de iPhone 8 (Plus) voorlopig even niet in een broekzak stoppen als hij aan een lader (of powerbank) hangt. Wanneer oververhitting tijdens het laden inderdaad het probleem blijkt te zijn dan wordt de kans daarop alleen maar groter als het toestel in een broekzak zit. Daar kan de warmte die tijdens het opladen vrijkomt namelijk minder goed afgevoerd worden. Door de lichaamswarmte wordt het toestel bovendien nog warmer dan normaal. Ook opladen tijdens intensief gebruik is iets waar ik nu mee uit zou kijken, evenals het toestel op een nachtkastje laten opladen terwijl ik slaap. Dat klink voor sommigen misschien wat overdreven, maar toch. Wees gewaarschuwd. Als straks blijkt dat de accuproblemen toch groter zijn dan nu aangenomen kan worden, dan ben je waarschijnlijk blij met deze tips. Blijkt na onderzoek, of door het uitblijven van verdere meldingen, dat het inderdaad om enkele incidenten gaat, dan is er dus niets aan de hand en kan iedereen zijn of haar iPhone 8 (Plus) met een gerust hart blijven gebruiken. Voor nu zou ik dat ook gewoon blijven doen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.