Entertainment
20 mei 2011 - Ron Smeets

Noord Korea telt nog maar 535.000 mobiele gebruikers

Anno 2011 is het eigenlijk nauwelijks nog voor te stellen dat in een wereld waar inmiddels meer dan 5 miljard mobiele abonnementen actief zijn (op zo'n 7 miljard 'inwoners') er nog een land is waar de penetratie van mobiele telefoons de 3% nog niet gehaald heeft.

Toch is dat precies het geval in Noord Korea. Daar hebben op dit moment 535.000 inwoners een mobiele telefoon op een totale bevolking van zo'n 23 miljoen. Ofwel, 2.4% van alle Noord Koreanen is nu mobiel bereikbaar.

Het gebruik van mobiele telefoons in Noord Korea was lange tijd verboden en ook nu nog, ruim drie jaar na de introductie van het eerste 'openbare' mobiele netwerk, gelden er strenge regels en zijn zaken als mobiel internet en het gebruik van apps voor de meeste Noord Koreanen nog steeds niet beschikbaar op last van het dictatoriale regime. Ter illustratie, MMS is voor de mobiele bellers in Noord Korea pas in januari van dit jaar 'geactiveerd'.

Het mobiele netwerk van Koryolink, voor zover ik weet de enige provider in Noord Korea, beslaat op dit moment 13% van het totale grondgebied. In totaal staan er 341 zendmasten in Pyongyang en 85 andere (kleine) steden. Daarmee bereikt men overigens wel al 92% van de totale Noord Koreaanse bevolking. Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.