Concepten
10 juni 2009 - Ron Smeets

Nooit meer een lader nodig?

Dat is waar enkele Willy Wortels bij het Nokia Reseach Centre in Cambridge naar streven en denken mogelijk te kunnen maken.

Er wordt daar namelijk gewerkt aan een technologie waarmee mobiele telefoons 'zichzelf' weer opladen met behulp van de energie die uit electromagnetische straling gehaald kan worden.

Deze vorm van straling is eigenlijk vrijwel overal aanwezig waar TV-, Radio-, Mobiele zendmasten en dergelijke staan. Een deel van de energie zou zelfs gehaald kunnen worden uit de straling van het antenne van het toestel zelf. Optimale recycling dus ;-)

Nokia heeft al een prototype van een dergelijk oplaadsysteem ontwikkeld waarmee maximaal 5 milliwatt vermogen kan worden 'geoogst' uit electromagnetische straling. Voor gebruik als oploader in mobiele telefoons is minimaal 50 milliwatt nodig. Dan kun je een toestel dat uitgeschakeld staat langzaam opladen. Volgens de onderzoekers zou deze technologie over drie tot vier jaar klaar zijn voor commercieel gebruik.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.