Toestellen
11 september 2012 - Ron Smeets

Nokia's toelichting op de fake Lumia 920 video

Kort na de presentatie van de Lumia 920 werd duidelijk dat de demo video die de Finnen gemaakt hadden om de uitmuntende beeldstabilisatie van de PureView camera in de Lumia 920 te demonstreren 'gefaked' was. In de video (zie afbeelding hiernaast) was namelijk heel even een weerspiegeling te zien van de camera die in werkelijkheid gebruikt was.

Een excuus volgde en het hoongelach verstomde een beetje ;-) Gisteren heeft Nokia nog een verdere toelichting gegeven over het hoe en waarom van het besluit om de video van trucage te voorzien. Ten tijde van het maken van de video zou de camera van de Lumia 920 nog niet optimaal gewerkt hebben omdat de technologie nog in ontwikkeling was.

Dat klinkt heel plausibel maar betekent ook dat op dit moment dus nog niet met zekerheid te zeggen is of de camera van de Lumia 920 uiteindelijk inderdaad presteert zoals Nokia dat voorspiegelde in de trucage video. Afwachten dus maar. Verder reageert Nokia ook nog op de speculaties dat de foto's die getoond werden niet helemaal waarheidsgetrouw waren. Daarvoor hebben de Finnen The Verge uitgenodigd om zelf foto's te maken. Lees hieronder de hele verklaring van Nokia en oordeel zelf.

Vorige week lanceerde Nokia een nieuwe generatie Lumia smartphones. Naar aanleiding de commotie over de promotievideo van de Lumia 920 willen we graag wat meer duidelijkheid scheppen.
 
De video – geproduceerd om de voordelen van optische beeldstabilisatie te demonstreren – toonde onvoldoende aan dat het een simulatie betrof. We hebben de promotievideo gemaakt toen de Nokia Lumia 920 nog een vroeg prototype was. Het toestel was nog niet klaar om de innovatieve opties al goed te tonen. Hoewel er geen intentie was om kijkers te misleiden, is het onze fout om geen disclaimer aan de video toe te voegen. Je hebt onze verontschuldiging daarover vast al gelezen op Nokia Conversations.
 
Verder ontstond er een misverstand over nachtfoto's die op straat in Helsinki zijn gemaakt. We willen er zeer duidelijk over zijn dat deze 'stills' uit dezelfde video komen. Ze bevatten dezelfde actrice in drie aparte scenario's: op een fiets, een draaimolen en staand op straat in nachtelijk Helsinki. De volledige video geeft enkel de voordelen van optische beeldstabilisatie weer.
 
De Nokia Lumia 920 gaat binnenkort in productie. Daarmee wordt de kwaliteit van foto's die de PureView-camera produceert, elke dag beter. We hebben enkele foto's – genomen met het prototype van de camera – online gezet. Daarnaast hebben we website The Verge uitgenodigd om de camera te testen. Het resultaat is duidelijk. We kijken ernaar uit om in de toekomst meer prachtige foto's te delen, die zijn genomen met de Nokia Lumia 920.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.