Nieuws
31 mei 2011 - Chris Bannink

Nokia's telefoon verkoop daalt dramatisch

Vandaag maakte Nokia topman Stephen Elop (foto) bekend dat de afzet van haar telefoons ver achterblijft bij de verwachtingen. Voor het 2e kwartaal van dit jaar wordt er dan ook een winstwaarschuwing afgegegeven zoals dat in beleggerstermen heet. Ook de verwachte omzet voor het eerste kwartaal  gaat "aanmerklijk lager" uitvallen dan de eerder geschatte 6,1 tot 6,6 miljard euro.  

De operationele marge zal rond break even gaan draaien. Eerder gegeven verwachtingen door Nokia werden vandaag niet langer geldig verklaard en gezien het mistige beeld van de verkopen voor de rest van dit jaar worden er geen jaartargets afgegeven door Nokia.

Dat is even wennen voor de wereldmarktleider sinds jaren als het gaat om telefoon sales. De Finse economie draait voor een groot deel om deze voormalige houtproducent die ooit zo succesvol was overgestapt op de productie van mobiele telefoons. 

Uiteraard wist Elop ook nog wel wat positief nieuws te melden, zoals dat de nieuwe Windows7 Phones van Nokia in het vierde kwartaal kunnen worden uitgeleverd en dat de eerste dual sim telefoons vorige week op de markt kwamen. Er blijft volgens Elop tevens geinvesteerd worden in de Symbian Line up. Dit laatste lijkt een poging om tot het eind van dit jaar nog enige verkoop te blijven realiseren. Nu Nokia heeft besloten tot overgang naar Windows7 is Symbian in een sterfhuis constructie terechtgekomen. Het publiek heeft er (blijkbaar?) geen vertrouwen in dat nu gekochtte Symbian telefoons ook volgend jaar nog geserviced en/of geupdate blijven worden. Elop gaf vorige week daarover een interview waarin hij bezwoer dat Symbian zeker tot 2016 geserviced blijft worden.

Het uitblijven van een high end telefoon die serieus kan wedijveren met de iPhone, Blackberry of de betere Androids zal hier ook mee te maken hebben.

update: Naar aanleiding van dit nieuws kelderde de koers van Nokia op de beurs van Helsinki met 17,5 %. Het laagste niveau sinds 1998.

via 

Over de auteur: Chris Bannink