Nieuws
10 oktober 2011 - Marc Wielaert

Nokia´s nieuwe "hippe" ringtone

Nokia wil een jong publiek aanboren, blijkt uit de keuze van de jury van de Nokia Tune Remake. Op zichzelf is zo'n keuze logisch: de jeugd heeft de toekomst. Maar de vraag is in hoeverre Nokia nog rekening houdt met de muzieksmaak van z'n trouwe klantenkring.

Een tijdje terug schreef ik al iets over de Nokia ringtone naar aanleiding van deze wonderlijke competitie. Wonderlijk? Het zal veel mensen waarschijnlijk een zorg zijn, maar Nokia's wals is toch zo'n beetje het bekendste soundlogo ter wereld.

Normaal gesproken zou een bedrijf geneigd zijn om daar uiterst zorgvuldig mee om te gaan en er uitsluitend componisten van faam aan te laten sleutelen. Maar Nokia waagde de sprong naar de gebruiker, en de jury koos bovendien een soort van "hippe" versie waarvan ik me afvraag hoe lang die in de praktijk mee zal gaan. Bij de zakelijke gebruiker hoeft de nieuwste Nokia smartphone waarschijnlijk maar één keer over te gaan voor hij of zij een andere ringtone kiest. 

Op deze pagina vind je naast de winnaar de hoost gewaardeerde bijdragen aan de competitie. Als ik in de jury had gezeten had ik het wel geweten... Eén van de hoog genoteerde bijdragen had waarschijnlijk niet direct de behoefte opgewekt om je nieuwste telefoon uit het raam te gooien - een effect wat de winnende ringtone op mij in ieder geval wel heeft. Ben erg benieuwd of de lezers van Mobilecowboys dezelfde ringtone als winnaar zouden aanwijzen. 

Voor Nokia is er ondertussen geen man overboord, het merk is weer speels onder de aandacht gebracht, en er is niets beloofd over hoe lang deze ringtone in de volgende generatie telefoons zal meelopen. En met alle respect voor de componist lijkt mij een dag of twee voldoende ;-)

PS Op het bovenstaande schilderij zie je de Spaanse gitarist Francisco Tárrega, componist van de Nokia wals - zie mijn eerdere artikel over de Nokia wals.

update 11 oktober (11.04): ik word er terecht op attent gemaakt dat de winnende ringtone NIET de default ringtone wordt op de volgende 100 miljoen Nokia toestellen, maar als één van de extra ringtones te vinden zal zijn.

Over de auteur: Marc Wielaert