Toestellen
13 december 2005 - Ron Smeets

Nokia's N80 gaat de smartphone wereld veroveren

Dat is althans de mening van de boys en girls bij All About Symbian die deze week een uitgebreide review publiceren van Nokia's nieuwste smartphone slider voor 2006.

Qua looks is de N80 al een lust voor het oog, dankzij het zwarte design, gecombineerd met diverse chrome accenten. Er is overigens ook een zilvere versie en die zal het, traditioneel bij Nokia, zeker ook goed doen maar is wat besmettelijker voor (vinger)vlekken en dergelijke.

Het scherm is met 352 x 416 pixels een stuk ruimer bemeten dan de meeste smartphones die het met 240 x 240 moeten doen. Qua afmetingen, 95,4 x 50 x 23,4 milimeter (in dichtgeschoven toestand), is de N80 de kleinste 'S60-serie' slider tot nu toe en z'n gewicht van 134 gram valt ook reuze mee.

De camera van de N80 is een 3 Megapixel versie die welliswaar geen auto-focus heeft. In plaats daarvan kun je kiezen uit twee focus-opties; close-up en 'verder'.

Zoals te verwachten draait het toestel op het Symbian 9.1 OS, met Opera webrowser en RSS software.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.