Nieuws
28 februari 2012 - Marc Wielaert

Nokia's Lumia updates: veelbelovend

Maandag heb ik op de opvallend goed bezochte Nokia stand in Hal 7 wat beter kennis kunnen maken met de nieuwe mogelijkheden en diensten die Nokia binnenkort zal bieden met de updates van de Lumia serie, en daar zaten aardig wat aangename verrassingen tussen.

Hieronder een overzicht van wat de Lumia bezitter voor moois in het vooruitzicht wordt gesteld, compleet met enkele preview foto's.

Preview nieuwe Nokia Lumia features

Als eerste is het goed om te melden dat Nokia Maps binnenkort - nog dit kwartaal - ook offline bechikbaar komt, waarbij je uiteraard de kaarten van je reisdoel wel van tevoren op je toestel moet hebben geïnstalleerd. Maar daarna hoef je dus geen roamingkosten meer te maken om gebruik te maken van Nokia Maps of Drive.

De tweede belangrijke sprong voorwaarts betreft eveneens de hardware. Het was me opgevallen dat de nieuwe Lumia 900 en zelfs de veel goedkopere 610 tethering ondersteunt - je kunt het toestel dus ook instellen als "hotspot" om andere devices via jouw toestel toegang te bieden tot internet. Welnu, ook de Lumia 800 krijgt binnenkort "internet sharing" ("gedeeld internet") bij een van de volgende updates.

Ook voor de camera heeft Nokia binnenkort wat mooie updates in het vooruitzicht. Die verbetering zie je met name in het instellingsmenu. Daar vind je binnenkort de opties "smart group shot", "action shot", "panorama" en "self timer" - ik hanteer nog maar even de Engelstalige termen omdat ik niet weet hoe ze uiteindelijk vertaald in je Lumia zullen landen.

De laatste spreekt het meest voor zich: je hebt een bepaalde hoeveelheid tijd (zeg 10 seconden) om jezelf ook voor de camera op te stellen. De toekomstige panoramafunctie biedt de mogelijkheid om foto's rondom jezelf te maken, dus werkelijk in 360 graden.Met "action shot" neem je in hoog tempo een aantal foto's achter elkaar om de beste eruit te kunnen kiezen. "Smart group shot" tenslotte is een mooie feature waarmee je van een groep in zeer korte tijd vijf foto's achter elkaar maakt. Als iemand op één van de foto's net even vreemd kijkt kan je zijn of haar hoofd van een van de andere vijf foto's plaatsen binnen het groepsportret dat je het best bevalt. 

Nokia Drive geeft je na een volgende update ook een waarschuwing als je te hard rijdt. Dat geldt dan voor de geldende snelheidsbepaling, het is (nog) geen flitsservice. Overigens is het raadzaam om die op vakantie in Frankrijk uit te zetten, omdat de overheid het gebruik van dergelijke services recent verboden heeft en het gebruik ervan je maar liefst 1500 euro kan kosten...

Verder komt Nokia met een dienst die Nokia Transport heet: informatie over het openbaar vervoer in een bepaalde stad of streek. Hoe uitgebreid de service is, is nog niet met zekerheid te zeggen. Naar ik begrepen heb zal de dienst in Nederland beginnen met Amsterdam en dan gestaag uitbreiden naar andere steden.

En dan is er nog Nokia Reading aangekondigd, waarmee je ook je Lumia kunt gebruiken al e-reader voor boeken, tijdschriften of kranten, en ook dat aanbod zal bescheiden van start gaan op termijn gestaag uitbreiden. 

Wat ik er in korte tijd van gezien heb ziet er allemaal erg mooi uit met de Metro vormgeving van Windows Phone 7. Persoonlijk kijk ik het meest uit naar de camera-updates, maar ook tethering en het offline gebruik van Nokia Maps is zeer welkom. Of Nokia het binnen Nederland voor elkaar krijgt om de uitgebreide online dienst van 9292 te bieden is de vraag, en bovendien komen er - bijvoorbeeld voor de treintijden - steeds meer van dergelijke apps in de Windows Phone Marketplace. Een zeer recente is de pers vanavond nog getoond, namelijk die van... 9292.

Tot slot: de grootste "update" is natuurlijk de komst van de Lumia 900, waarvan vooral de witte versie als tamelijk onweerstaanbaar op me over is gekomen. Als ik goed geïnformeerd ben wordt de Lumia 900 (in zwart, wit en blauw) in mei op de Nederlandse markt verwacht.

Meer foto's van de nieuwe Lumia features vind je op de volgende pagina.

Foto's

Nokia-Lumia-New-Features-a Nokia-Lumia-New-Features-b Nokia-Lumia-New-Features-c Nokia-Lumia-New-Features-d Nokia-Lumia-New-Features-e Nokia-Lumia-New-Features-f DSC_01552

Over de auteur: Marc Wielaert