Concepten
27 oktober 2011 - Ron Smeets

Nokia's flexibele display met 'buigbare' bediening

Een van de leukere nieuwe uitvindingen die ik hier op Nokia World zag was ongetwijfeld het 'Nokia Kinetic' toestel. Een concept, en dus nog in een vroege fase van de ontwikkeling, maar het prototype dat men naar Londen meegenomen had werkte wel.

Het idee van een flexibel (touchscreen) display is zeker niet nieuw meer, maar Nokia heeft daarbij bedacht dat je een toestel met zo'n display ook zou kunnen gebruiken om (bepaalde) functies te besturen. Een soort van 'buigbare' bediening dus ;-)

Tijdens de demo zag je onder andere hoe je foto's kunt in- en uitzomen door het toestel naar binnen of buiten te buigen. Maar ook het bedienen van muziekspelers behoort tot de (vele) mogelijkheden. Zo zou je, terwijl het toestel in je zak zit, het geluid harder en zachter kunnen zetten, of een ander liedje kiezen, door de Nokia Kinect op een bepaalde manier te 'verdraaien'. En als je hem in je hand houdt kun je op dezelde manier (het naar links of rechts verdraaien van het toestel) door menu's 'scrollen' en/of functies bedienen.

Ik moet toegeven dat het er nog een beetje vreemd uitzag om een toestel op die manier te buigen. Ik heb de demonstratie van de 'maximale flex' dan ook maar overgelaten aan de Nokia medewerker om te voorkomen dat ik het toestel zijn laatste 'maximale flex' liet beleven ;-)) Een beetje breekbaar ziet het er namelijk nog wel uit, maar daarvoor is het ook nog maar een prototype.

Nokia-Flex-Display-Kinetic-Control-a Nokia-Flex-Display-Kinetic-Control-b Nokia-Flex-Display-Kinetic-Control-c

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.