Geruchten
27 juni 2011 - Ron Smeets

Nokia's Android kiekje doet 'Plan B' discussie weer oplaaien

Vorige week doken ineens een paar kiekjes op van een Nokia prototype met Android. Hoogstwaarschijnlijk is dat een (vroege) versie van de N9 die afkomstig is uit de tijd dat Nokia nog niet definitief besloten had om vrijwel al haar toekomstige smartphone kaarten op Windows Phone in te zetten.

Een tweet van Eldar Murtazin, enkele uren na de ontdekking van het Nokia Android prototype heeft de discussie over een 'Plan B' van de Finse fabrikant weer doen oplaaien. Terecht of niet?

Ik ga hier niet opnieuw de hele geschiedenis van de Finse smartphone problemen van de afgelopen twee jaar oprakelen. Daarover is inmiddels al meer dan genoeg gezegd en geschreven, maar ik wil toch wel even stilstaan bij de nieuwe geruchten die nu weer de ronde doen.

Sinds de bekendmaking van het smartphone huwelijk tussen Microsoft (Windows Phone) en Nokia is de Finse fabrikant na een wijfelende start, heel stellig geweest over haar smartphone strategie voor de komende jaren. Windows Phone wordt het nieuwe OS voor de high-end toestellen, Symbian wordt nog zeker tot 2013 doorontwikkeld, inclusief de lancering van nieuwe toestellen en support tot minimaal eind 2016 en MeeGo wordt een 'ontwikkel platform'. Op zich is in deze strategie geen speld tussen te krijgen.

Toch denk ik dat er in Espoo nog wel wat twijfels zijn over het eventuele succes dat met deze strategie behaald gaat worden. Wat als Windows Phone, dat de affgelopen 10 maanden niet echt het succes gebracht heeft wat men er vooraf van verwachtte, blijft floppen? Dan kan Nokia zich niet nog eens permitteren om in onzeker 'smartphone' vaarwater terecht te komen en dus lijkt het hebben van een alternatieve strategie niet meer dan logisch.

Feitelijk heeft Nokia zo'n strategie al. De N9 met MeeGo wordt over het algemeen heel goed ontvangen, ondanks dat het toestel nog (lang) niet klaar is voor de winkel release. De eerste weken en maanden nadat de N9 te koop is zullen moeten uitwijzen of het toestel, en dus de nieuwe MeeGo, een succesnummer worden. Mocht het succes van Windows Phone in combinatie met Nokia uitblijven, dan zou ook een terugkeer van Symbian tot de mogelijkheden behoren, maar of dat echt slim is waag ik te betwijfelen. Symbian, wat je er ook van denkt of vindt, is een 'besmette' naam voor een high-end smartphone OS.

En dan Android... De voornaamste reden dat Nokia niet voor Google's smartphone OS gekozen heeft, ondanks dat ze er zelf (uitgebreid) mee getest hebben en Android enorm populair is, heeft volgens de Finnen te maken met het feit dat zij wilden voorkomen dat er straks nog maar één serieus smartphone platform zou overblijven, naast iOS. Bovendien zou Nokia bij Google / Android nooit die mate van invloed op de ontwikkeling kunnen gaan uitoefenen als dat bij Microsoft / Windows Phone het geval is. Android had zich al meer dan bewezen terwijl Microsoft naarstig op zoek was naar een fabrikant die helemaal voor Windows Phone wilde gaan. Daarnaast is Windows Phone in potentie een zeer goed, gebruiksvriendelijk en intuitief OS dat met de kwaliteit van Nokia's hardware een grote toekomst zou kunnen hebben. Dat wordt ook al voor diverse analisten voorspeld, alhoewel sommige van die verwachtingen mijns inziens wel heel erg positief zijn. Zeg nooit 'nooit', maar ik denk toch echt niet dat Windows Phone binnen nu en twee jaar groter gaat zijn dan Android.

In dit licht gezien denk ik werkelijk niet dat Nokia's 'Plan B' zoals dat nu weer oplaait in het geruchtencircuit een keuze voor Android behelst, mocht het huwelijk tussen Windows Phone en de Finnen stranden of geen succes blijken te zijn. Ik denk dat wanneer dit gebeurt Nokia zich volledig gaat inzetten op MeeGo en mogelijk weer Symbian. Wat denken jullie?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.