Nieuws
21 februari 2011 - Marc Wielaert

#NokiaPlanB - een hoax...?

Het rommelt bij Nokia sinds Stephen Elop zijn plannen met het bedrijf bekend maakte. Het aandeel is scherp gedaald, en ook intern lijkt er sprake van onvrede. Er staat dan ook bijzonder veel op het spel: de toekomst van wereldwijd de grootste verkoper van mobiele telefoons, een miljardenindustrie.

Exact een week terug lanceerde een groep van negen investeerders - allen ex-werknemers van het bedrijf - het “Nokia Plan B”. De enorme snelheid waarmee dat plan letterlijk van het toneel verdween en het allemaal tot "hoax" verklaard werd, doet de wenkbrauwen fronsen.

De inhoud van Plan B

De inhoud van Nokia Plan B

Hoewel inmiddels als hoax “dood verklaard”, valt er nog héél wat over Plan B te melden. De inhoud leek totaal van het web verdwenen, maar de tekst is nog altijd te vinden. Het plan biedt een ontluisterend inzicht in de oude bedrijfscultuur van Nokia en toont de ambitieuze plannen van de jonge aandeelhouders. Zij stelden zich nu exact één week geleden op een website verkiesbaar als nieuwe leden van Nokia's Raad van Bestuur. De verkiezingen vinden plaats op 3 mei 2011, dus tijd genoeg om stemmen te werven en hun plan ten uitvoer te brengen. 

Als de oprichters van Plan B in de Raad van Bestuur gekozen zouden worden, beloven ze – vrij vertaald, de complete tekst staat in de link onder deze pagina – terug te keren naar de oorspronkelijke strategie van Nokia. Die is gericht op sterke groei en hoge winstmarges door innovatie, en op superieure producten die zijn gebaseerd op de eigen software. Door wereldwijd de beste jonge ontwikkelaars in te huren zou Nokia dit vereiste niveau bereiken. De investeerders wilden afrekenen met de ouderwetse en bureaucratische research & development praktijken, zoals de geografisch verspreidde software-ontwikkeling en outsourcing. Volgens de mensen achter Plan B moest Nokia kostte wat het kost voorkomen een OEM (original equipment manufacturer) te worden - dus een producent die toestellen “voor anderen” produceert. 

Tot zover de grote lijn. Indien ze zouden worden gekozen als leden van de Raad van Bestuur, beloofden de negen mensen achter Plan B de volgende – harde - acties:

Stephen Elop (foto) wordt per direct ontslagen. Een nieuwe CEO wordt gevonden in de internationale mobiele industrie. Deze nieuwe CEO moet leiding geven aan de verdere acties.

Als belangrijkste agendapunt: nieuwe afspraken met Microsoft. Nokia brengt eerst uitsluitend op de Amerikaanse markt één of twee Windows Phones uit onder een aparte merknaam. Alléén als de acceptatie door operators en de verkoop- en winstcijfers bevredigend zijn, overweegt Nokia om meer ontwerpen op de markt te brengen, ook in Europa. Windows Phone is niet langer het belangrijkste platform voor Nokia, maar Meego.

Meego neemt het leeuwendeel van de innovatie voor z'n rekening. Als Meego niet in verhoogd tempo geweldige nieuwe ontwerpen op de markt kan brengen, dan faalt de alternatieve strategie. MeeGo smartphones en tablets moeten een wezenlijk betere gebruikerservaring bieden in vergelijking met iPhone en Android. Om vertraging te voorkomen vindt alle MeeGo R&D in eigen huis en op één locatie plaats. Indien nodig schorten de negen investeerders de huidige samenwerking met Intel op. 

Symbian moet nog minimaal vijf jaar meegaan om te profiteren van het bestaande marktaandeel en het consumentenvertrouwen in Europa en Azië. Symbian moet sterker worden ingezet voor het middensegment én voor feature phones, terwijl gebruikers van de bestaande Symbian smartphones naar MeeGo worden gebracht. De focus ligt voor Symbian vooral in bepaalde landen in Europa, Azië en Latijn-Amerika, waar het platform nog de goodwill van de consumenten heeft en de winstmarges nog gezond zijn.

De ontwikkelingsstrategie moet worden gebaseerd op Qt, met MeeGo als belangrijkste focus, terwijl het een bruikbare basis voor Symbian blijft bieden. Maar liefst 90% van de afdeling R&D wordt in twee locaties ondergebracht, waarvan één in Finland. Er wordt een eind gemaakt aan de R&D projecten in verschillende steden en tijdzones, en alleen kleine projecten zullen nog buiten deze twee plaatsen mogen plaatsvinden.

Ook de outsourcing van R&D wordt beëindigd. Alle belangrijke software en hardware ontwikkelaars worden in dienst genomen. De huidige outsourcing structuren, met projectmanagers en onderaannemers van projecten (waarbij tot 90% van het team bestaat uit management) wordt per direct beëindigd. Dat betekent een golf van ontslagen in Finland en ver daarbuiten, maar ook het inhuren van nieuw talent en wellicht strategische overnames van andere bedrijven.

Niet alleen Stephen Elop, maar ook andere topfiguren worden per direct ontslagen (het plan maakt specifiek melding van Tero Ojänpera, Niklas Savander en Mary McDowell). Andere leidinggevenden kunnen wellicht blijven, afhankelijk van hun gesprek met de nieuwe Raad van Bestuur. Nieuw softwaretalent zal bij de beste universiteiten agressief worden geworven door studenten te scouten, uit te nodigen en een geloofwaardige carrière in het vooruitzicht te stellen met aansprekende salarissen. En tot slot: specifieke acties wat betreft het Symbian S40 platform, de OVI diensten en de marketingactiviteiten worden in een later stadium vastgesteld.

Twitter
Al met al gaven de negen onbekende investeerders van www.NokiaPlanB.com een helder gedrukt visitekaartje af, dat door Nokia als “hoax” bestempeld, opmerkelijk snel de vergetelheid in getrapt werd. De website verwijst op dit moment naar een pagina op Twitter waarin kenbaar gemaakt wordt dat ’t maar een gerucht was, een geintje – een hoax, van een ontwikkelaar die zich ontzettend verveelt en erg van z’n iPhone (!) houdt.

Het tweede en laatste bericht op dat account is gedateerd op 16 februari om 11.39. Let wel: nog maar twéé dagen daarvoor werd Nokia Plan B op een website met dezelfde URL gepresenteerd (14 februari 11.02). Twee sussende regels staan er nu nog: voor wie het nog niet duidelijk is, het is een hoax, meer niet. De boodschap is duidelijk: het heeft nooit plaatsgevonden en iedereen kan weer verder tot de orde van de dag.

Maar er heeft wel wat méér op Twitter gestaan, zo valt te ontdekken. Hieronder vind je – onvertaald - de berichten die eerder geschreven zijn over het Plan B, en die nog werden vermeld op de oorspronkelijke content van de site Nokiaplanb.com:

- 5 Tech Flops Left Out of the Rally http://bit.ly/eI36zC #NokiaPlanB
- Who will buy the next 150 million Symbian smartphones?
http://j.mp/hlpYSs #NokiaPlanB
- we are getting a lot of traffic in our website. if you can't reach it, you can read the #NokiaPlanB on our Facebook page
http://j.mp/ePirmH 
- $5B shareholder value gone since the #NokMsft announcement
http://j.mp/e2CyrU #NokiaPlanB
- Yes, Shareholder Activism works. More info and examples
http://j.mp/hbjDrn
- An interesting read on the #NokMsft alliance http://bit.ly/gogFgZ #NokiaPlanB
- Our website is getting hammered with traffic. You can also read the Nokia Plan B in our Facebook page
http://on.fb.me/ee01ml #NokiaPlanB
- We are starting to get the first emails from investors asking how to transfer their AGM voting rights to us. More info on that very soon.
- Nokia stock has lost one quarter of its value since the announcement of the Windows Phone strategy
http://bit.ly/KQEju #NokiaPlanB
- Nokia shares hit by broker downgrades
http://on.mktw.net/evboMR #NokiaPlanB
- keep those retweets coming!
http://NokiaPlanB.com #NokiaPlanB
- the Nokia Plan B page is up
http://NokiaPlanB.com  #nokia #NokMsft
- An open letter to Nokia shareholders and institutional investors
http://t.co/L7eoYBx via @NokiaPlanB #nokia
- We put our money in an innovative tech company with huge potential. We did not invest in a low margin, low growth hardware OEM #nokia

Het is duidelijk dat er nogal wat aan de hand was in die twee dagen nadat de het team achter Nokia Plan B z’n ambities ook op Twitter kenbaar had gemaakt. In de geciteerde “tweets” hierboven wordt onder andere een Facebook pagina gelinkt als alternatief voor de tijdelijk te druk bezochte website. Die pagina blijkt inmiddels ook van de aardbodem verdwenen. Verderop in de oorspronkelijk tekst laten de oprichters van Plan B weten dat ze zeer bereid zijn om meer informatie te bieden aan andere investeerders, terwijl ze het publiek vragen om steun via Facebook, banners op Twitter en waar mogelijk via hun eigen blogs. 

Hoax?
Als je op  het bovenstaande af moet gaan heeft iemand veel moeite gedaan om een hoax op te tuigen, en nog wel veel méér moeite moeten doen om al twee dagen later de sporen ervan volledig uit te wissen. Waarom zou je zo snel al de stekker uit je zorgvuldig opgebouwde hoax trekken? Waarom zou je de bijbehorende Facebook pagina verwijderen? Waarom zou je de website zelf doorlinken naar de Twitterpagina, waar je al je eerdere berichten handmatig hebt verwijderd? Waarom zou je zo extreem veel moeite doen om de complete voorgeschiedenis van je zo succesvolle hoax te vernietigen?

Om daarna weer verveeld verder te spelen met je iPhone? Of omdat je heel erg gebaat bent bij een unieke vorm van moderne geschiedvervalsing?

Wat je ook van de hierboven omschreven plannen mag vinden, ze maken een bloedserieuze en zeer geloofwaardige indruk. In de puntsgewijs omschreven alternatieve strategie klinken in ieder geval geloof, trots en kritiek door: geloof in het eigen kunnen, trots op wat Nokia mogelijk kan maken, kritiek op de bedrijfscultuur die het bedrijf verlamd heeft. Dat maakt het verhaal er bepaald niet minder plausibel of geloofwaardig op.

Of MeeGo zich tot een dusdanig sterk alternatief platform had kunnen ontwikkelen dat het zelfs Apple en Android fans zou verleiden is de vraag, maar de eerste signalen waren zeker niet slecht – en de snelheid waarmee Stephen Elop de hele doorontwikkeling van MeeGo naar de hobbyzolder heeft verbannen, heeft iedereen verbaasd. Een kind kan bovendien bedenken dat het voor Microsoft veel moeilijker zou worden om tegenover Apple, Android én MeeGo nog voet aan de grond te krijgen.

Hoewel Nokia in alle geledingen blijft benadrukken dat Plan B niet meer dan een hoax geweest is, lijkt het er vooral op dat een aantal mensen rond Nokia met Plan B extreem hoog spel gespeeld heeft, en dat ze dat spel zoals het er nu naar uitziet hebben verloren. Plan B lijkt - veel meer dan op een hoax - op een noodkreet, die in een Amerikaanse doofpot in de kiem gesmoord is.

De vraag is alleen wie zoveel powerplay heeft kunnen inzetten om het hele team achter Plan B de mond te snoeren. Het hele team de mond snoeren? Er was geen team: it didn’t happen.

De originele tekst van www.nokiaplanb.com (Engels)

An open letter to Nokia shareholders and institutional investors February 14, 2011 – 11:02 am

We are a group of nine young Nokia shareholders. All of us have worked with Nokia in different capacities in the past. We plan to challenge the company’s strategy and partnership with Microsoft in the next Annual General Meeting scheduled for May 3, 2011.

If you elect us to a majority in the Nokia Board of Directors we will pursue the following agenda:
• Return  the company to a strategy that seeks high growth and high profit margins through innovation and overwhelmingly superior products with unrivaled user experience.

• Maintain ownership and control of the software layer of the Nokia products. Software is where innovation, differentiation and shareholder value can most easily be created.

• Revamp hiring strategy to target the top young software talent from around the world. Only if Nokia is able to attract and keep the best talent in the industry it will be able to generate the level of innovation that is needed to achieve sustained growth and consistently high profit margins.

• Dramatically increase efficiency by eliminating outdated and bureaucratic R&D practices like geographically distributed software development and outsourcing.

• Avoid at all cost becoming a poorly differentiated OEM with only low margin, commodity products that is unable to attract top software talent and cannot create shareholder value though innovation.

If you elect us to a majority in the Nokia Board of Directors we will take the following concrete actions:
• Immediate discharge of Stephen Elop from his duties as President and CEO of the company. Appointment of a new CEO with an international mobile industry background. The new CEO will be committed to carry on the rest of the actions listed below.

• Restructure alliance with Microsoft as a tactical exercise focused primarily at the North American market. Release one or two Windows Phone devices under a Nokia sub-brand. Only if carrier acceptance, sales volumes and profit margins are satisfactory, consider releasing more WP devices and make them available in Europe. Windows Phone will not be the primary development platform for Nokia. The Nokia phones with Windows Phone operating system will simply take advantage of the existing developer tools and application ecosystem already put in place by Microsoft.

• MeeGo will be Nokia’s primary smartphone platform. This is where the bulk of the innovation will happen. If MeeGo does not bring great devices to market at an accelerated pace, this strategy will not work. MeeGo smartphones and tablet devices will offer overwhelmingly superior experiences and applications than iOS and Android based competitor products. To reduce time to market, all MeeGo R&D will be done in-house and in a single geographical location. If necessary, suspend cooperation with Intel and concentrate resources on innovation and releasing new Nokia MeeGo devices to market faster.

• Increase the lifespan of Symbian to a minimum of 5 years. Reap the profits of the existing market share and consumer preference that Symbian already enjoys in Europe and Asia.  Increasingly use Symbian to target mid-tier and feature phone segments. Up-sell existing Symbian users to MeeGo. Focus Symbian efforts in specific countries in Europe, Asia and Latin America where Nokia and Symbian enjoy a high level of consumer goodwill and can be sold at healthy margins.

• Developer strategy based on Qt with primary focus on MeeGo, but providing a credible developer story for Symbian. Enable developers to make money by targeting the huge Symbian installed based while simultaneously offering their best user experience on the MeeGo platform. All this with a common developer ecosystem that allows writing and releasing software for both Meego and Symbian with minimal interoperability work.

• End of distributed R&D. Transition to an R&D setup where 90% of all Nokia R&D takes place in only two geographical locations. One of them will be in Finland and the other will be defined later. There will be no more R&D projects with resources in multiple cities and different time zones. Only small tactical software projects will be allowed to take place outside two main R&D locations.

• End of R&D outsourcing. Bring all core software and hardware development in-house. Immediate end to outsourcing structures where there are multiple layers of Nokia project managers and subcontractor project managers between product managers and the software developers (in some cases up to 90% of the team is management overhead). This action implies substantial personnel layoffs in Finland and other R&D locations worldwide as well as hiring of key external talent and possibly tactical company acquisitions.

• Leadership team shakeup. Immediate discharge of Tero Ojänpera, Niklas Savander and Mary McDowell from all their duties with the company. Other members of the Nokia Leadership Team may be discharged pending individual reviews with the Board of Directors. Discharged members of the Nokia Leadership team to be replaced with internal and external talent.

• Aggressively recruit young software talent from top universities. Nokia Recruiting to actively visit top universities worldwide to screen and and invite top students for interviews in Nokia R&D locations. Establish a credible and rewarding technical career progression path in Nokia (to avoid the best talent leaving the company or becoming management overhead). Offer internationally competitive salaries to new talent (if necessary, significantly above local market salaries). Establish Nokia as a company where the best and the brightest want to work.

• Specific further actions related to the S40 platform, the Ovi services and the company’s marketing activities will be determined at a later stage.

We will update this website with more specific information about this Plan B and about ourselves in the near future. We will also provide specific instructions on how you can support us and make sure this Plan B is approved during the next Nokia Annual General Meeting.

For now, if you are a Nokia shareholder or institutional investor and support this plan, please get in touch with us at investors (at) NokiaPlanB.com. You can also help us by publicly expressing your support for this plan in your website, blog, twitter feed, Facebook page or by issuing a press release.

If you are a Nokia user, Nokia employee, Nokia fan, or if you develop applications for Nokia phones and want to support this proposal, please click on the ‘Facebook Like’ and ‘Tweet’ buttons on this website. We’d also love if you could post links to this Plan B from your blog or website.

Over de auteur: Marc Wielaert