Nieuws
13 februari 2006 - Ron Smeets

Nokia zet in op UMA en DVB-H

Dat was althans de rode draad tijdens de Nokia Persconferentie die vanmiddag op de 3GSM in Barcelona. De ingetogen show (het blijven natuurlijk koele Finnen) van Jorma Ollila (CEO) en Kai Oïstämö was tevens een van de drukst bezochte evenementen tot nu toe tijdens de 3GSM Worldconference.

Voor de verzamelde wereldpers meldde Nokia's CEO dat de Finse toestelmaker zich het komende jaar hard gaat maken voor haar UMA, ofwel Unlicensed Mobile Access, concept waarmee het mogelijk wordt om met één device zowel mobiel als thuis of via Skype-achtige toepassingen via het internet te bellen.

Letterlijk betekend het dat je je telefoon thuis pakt om een vriend of familielid te bellen via het 'gratis' internet en je vervolgens de deur uit kunt lopen, in je auto stappen en vrolijk verder bellen via het mobiele netwerk zonder dat het gesprek verbroken wordt en je opnieuw verbinding moet maken.

Volgens Nokia is UMA het gevolg van het goed luisteren naar haar klanten en past het perfect in haar menselijke filosofie die beter bekend staat als 'Connecting People in plaats van 'Places'.

Het netwerk dat Nokia in samenwerking met diverse carriers en fabrikanten hiervoor op gaat zetten heet, heel toepasselijk, UMAN (Unlicensed Mobile Access Network).

Een tweede speerpunt voor de Finnen voor 2006 (en verder) wordt digitale mobiele videodiensten, DVB-H. Ook hiervoor zal Nokia nauw gaan (en moeten) samenwerken met de verschillende providers van de mobiele netwerken maar Jorma Ollila voorspelt dat er nog dit jaar 40 miljioen Nokia DVB-H toestellen (zoals de N92) over de toonbank zullen gaan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.