Nieuws
24 augustus 2007 - Danijel Dercksen

Nokia zet de Supply Cahin top 25 op zijn kop

Het Finse bedrijf Nokia staat bovenaan de ranglijst van 25 bedrijven die het beste presteren op het gebied van supply chain management. Op deze ranglijst, samengesteld door het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau AMR, wordt de mobieltjesfabrikant gevolgd door onder andere Apple (2) en Procter & Gamble (3).

De SCM is een lijst die door de AMR Research is opgesteld. Het verteld bedrijven hoe de kwaliteit van de distributie in elkaar zit. De bedrijven die in de top 25 staan zijn door klanten en relaties van AMR Research beoordeeld op hun supply chain capaciteiten op basis van omzetgroei, return on assets (ROA) en omloopsnelheden.

De Top 10 ziet er als volgt uit:

[*]Nokia

[*]Apple

[*]Procter & Gamble

[*]IBM

[*]Toyota Motor

[*]Wal-Mart Stores

[*]Anheuser-Busch

[*]Tesco

[*]Best Buy

[*]Samsung Electronics

Eerder deze week werd ook bekend dat Nokia in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan honderd miljoen mobieltjes verkocht. Met een marktaandeel van bijna 37 procent loopt de Finse producent uit op concurrent Motorola. Nokia's wereldwijde marktaandeel kwam in de maanden april, mei en juni uit op 36,9 procent tegen 35,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Motorola's marktaandeel daalde fors, van 18,5 procent naar 14,6 procent. Samsung zit nu Motorola op de hielen en behaalde in het tweede kwartaal een marktaandeel van 13,4 procent.

Over de auteur: Danijel Dercksen