Concepten
25 maart 2013 - Ron Smeets

Nokia: "Zendmasten als mobiele telefoon lader"

In het verleden hebben we al meerdere pogingen (lees: concepten) gezien van fabrikanten en slimme technici om de stand-by tijd van mobiele telefoons drastisch te vergroten met behulp van alternatieve vormen van energie. Denk aan zonnecellen, het gebruik van kinetische (bewegings)energie, geluid en zelfs de adem van slapende mobiele bellers.

Nokia engineers werken momenteel aan een oplossing waarbij de energie van radio-, TV- en mobiele zendmasten gebruikt kan gaan worden voor het 'bijladen' van een smartphone'. Als ze er in slagen dan zou dat kunnen betekenen dat een toestel, in stand-by modus, minimaal evenveel energie ontvangt als het gebruikt met een 'oneindige' stand-by tijd tot gevolg dus.

Hoe gaat dat werken? De toestellen worden uitgerust met een ultrawide band antenne (ontvanger) die draadloze signalen opvangt tussen de 500MHz en 10GHz. De energie van die draadloze signalen wordt niet gebruikt voor draadloze verbindingen (en mobiele datatransmissie), maar omgezet in energie voor de accu.

Om een toestel in stand-by modus 'oneindig' van energie te voorzien is zo'n 20 milliwatt nodig. Dat betekent dan dat een toestel, wanneer er niet mee gebeld wordt en geen andere verbindingen actief zijn, niet meer sttroom verbruikt dan toegevoegd wordt. Momenteel slagen de ontwikkelaars er in om op deze manier 5 milliwatt op te wekken. Kortom, de knappe Finse koppen zijn dus nog (lang) niet zover dat deze technologie al genoeg energie opwekt, maar ze zijn wel op weg daar naar toe.

Uiteindelijk willen ze met deze technologie 50 milliwatt aan stroom kunnen opwekken waardoor een toestel ook opgeladen kan worden in stand-by modus. Dat zou er dan weer toe kunnen leiden dat een smartphone eigenlijke helemaal niet meer aan een lader gehangen hoeft te worden. Of misschien alleen na vele uren van intensief gebruik.

UPDATE (11u16): Het originele artikel (van de Guardian) stamt dus al uit 2009. Daarin wordt gesproken over een time to market van drie tot vijf jaar. Ergens tussen 2012 en 2014 dus. Het is nu 2013 ;-)) Zoals ik in mijn intro ook al schreef zijn dit soort pogingen en ontwikkelingen al jaren actueel maar in de praktijk nog altijd nauwelijks bruikbaar. Afwachten dus maar of we hier nog meer van gaan horen binnenkort.

Bron (2009!), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.