Nieuws
11 september 2009 - Casper de Zoete

Nokia zal N900 niet aanpassen voor providers (UPDATE: 12/9)

Google en Apple doen het niet en ook Nokia zal haar nieuwe OS, Maemo 5, niet gaan aanpassen voor providers. Nokia heeft in een interview aan Reuters laten weten daartoe besloten te hebben.

Vaak installeren providers hun eigen software op een telefoon voordat deze in de winkels komt te liggen. Diverse toestellen van HTC werden door T-mobile aangepast en als zodanig verkocht. Zo zijn bijvoorbeeld de T-mobile G1 en G2 Touch allebei ontwikkeld en geproduceerd door HTC.

Nokia voorzag tot nu toe altijd wel zijn toestellen van provider-branding. Nokia wi met de nieuwe N900 dat de kopers het toestel zo kunnen gebruiken als Nokia in gedachten had en zal daarom het toestel niet aanpassen voor de telecomproviders.

Hoewel consumenten positief reageren op de beslissing van Nokia plaatsen analisten kanttekens. Ze vinden dat Nokia hiermee een groot risico loopt dat providers besluiten de N900 niet te zullen gaan verkopen in combinatie met hun abonnementen. Veel consumenten maken hier nog steeds gebruik van.

De N900 is Nokia's eerste toestel dat draait op het op Linux-gebaseerde Maemo 5 en moet bijna 600 euro gaan kosten.

Update zaterdag 12 september: Nokia heeft op Nokia Conversations laten weten dat de Nokia N900 wél aangepast zal kunnen worden voor providers. Zie voor meer informatie het volledige bericht op Mobile Cowboys.

Over de auteur: Casper de Zoete