Nieuws
15 september 2010 - Ron Smeets

Nokia World, dag 1

Inmiddels is de tweede dag van Nokia World alweer begonnen. Vandaag is het hier in Londen een stukje rustiger dan gisteren toen we een enerverende openings keynote mochten meemaken met daarin veel enhousiaste uitspraken over de (nabije) toekomst van Nokia en natuurlijk de presentatie van drie nieuwe Symbian^3 toestellen, de C6-01, de C7 en de E7.

Daarmee kom ik, voor mij, direcht op een van de belangrijkste zaken die mij tijdens de eerste dag van Nokia World hier in Londen opgevallen zijn: Nokia's onvoorwaardelijke steun en vertrouwen in het Symbian platform.

Waar velen (ook ik) verwacht hadden dat Nokia hier toch ook met MeeGo nieuws zou komen werd direct aan het begin van de dag al heel duidelijk gesteld dat dé thema's van Nokia World 2010 Symbian^3 en 'We're back' waren. Ofwel, Nokia verwacht met het vernieuwde Symbian platform en de bijbehorende toestellen een heuse come-back te maken in de Smartphone business.

Natuurlijk was ook het vertrek van Olli-Pekka kallasvuo en Anssi Vanjoki een item hier in Londen. Als ik heel eerlijk ben (en dat ben ik altijd) dan moet ik zeggen dat de keynote van dit jaar veel interessanter en beter te volgen was dan die van de jaren ervoor. Niklas Savander (foto hieronder) straalde veel meer 'schwung' en enthousiasme uit dan de toch ietwat erg stug ogende, en sprekende, Kallasvuo. En dat gaf Nokia's stelling dat ze 'back' zijn meteen wat meer kleur en geloofwaardigheid. Natuurlijk zullen de Finnen het in de winkels en bij de consumenten ook nog moeten waarmaken, maar of ze daar in slagen kan alleen de toekomst uitwijzen.Nokia-World-Niklas-Savander

Persoonlijk vind ik het een erg gewaagde actie van Nokia om tegenover de hele wereld zó stellig en onvoorwaardelijk de 'liefde' voor Symbian uit te spreken. Ten eerste sluiten ze daarme, mijns inziens, defintief de deur voor een mogelijke 'adoptie' van andere OS platformen (Android, Windows Phone) en ten tweede heeft het imago van Symbian als high-end smartphone OS al iets te veel schade opgelopen om nu nog met grote zekerheid te kunnen stellen dat je daarmee op dit vlak de oorlog nog kunt gaan winnen. We zullen zien. En ja, ik weet dat Symbian nog steeds het grootste marktaandeel heeft op smartphone gebied, maar daarbij worden (en dat heb ik al heel vak hier geschreven) letterlijk alle Symbian S60 toestellen meegeteld, en dat zijn voor een groot deel toch ook de toestellen waar je nauwelijks nog het label smartphone op kunt 'plakken'. Nokia-World-Symbian-Portfolio

Nu hoor ik jullie al denken: Wat gebeurt er dan met MeeGo. Welnu, er werd gisteren door diverse Nokia bobo's uitgesproken dat er dit jaar nog groot MeeGo nieruws gaat komen. Maar of we dit jaar ook al daadwerkelijk een toestel met MeeGo in de winkels zullen gaan zien? Die kans lijkt mij eerlijk gezegd vrij klein. Nogmaals, wat mij betreft was het veel slimmer geweest als Nokia het MeeGo nieuws hier op Nokia World wereldkundig gemaakt zou hebben. Uiteindelijk wil de Finse fabrikant MeeGo namelijk echt gaan gebruiken voor de high-end (en -tech) smartphones. Zeg maar de échte concurrenten voor de Android's, iPhones en Windows Phone 7 toestellen van deze wereld. Voor zover ik het nu begrijp zullen we over MeeGo in November meer gaan horen.

Vandaag staat, voor mij althans, vooral in het teken van het bezoeken van diverse bedrijven in de Experiance Lounge, maar daarover later meer.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.