Entertainment
24 november 2008 - Ron Smeets

Nokia wordt MVNO in Japan

Hoewel Nokia al geruime tijd wereldwijd marktleider is als het gaat om de verkoop van mobiele toestellen zijn er toch enkele gebieden waar de Finnen maar geen vaste voet aan de grond krijgen. Zo blijft niet alleen in Amerika het Finse succes uit maar zie je het merk ook nauwelijks terug op de Japanse markt. De Finnen moeten het daar doen met een aandeel van minder dan 1%.

In een (nieuwe) poging het land van de Rijzende Zon te veroveren heeft Nokia nu het plan opgevat om volgend jaar als provider die markt te gaan betreden in de hoop dat men op die manier de Finse toestellen wel aan de gemiddelde Japanner verkocht gaat krijgen.

Volgens het bericht op Reuters wil Nokia de nieuwe Japanse MVNO in de lente van 2009 officieel lanceren. Het is de bedoeling dat klanten die een Nokia abonnement afsltuiten daar natuurlijk ook een bijpassend Fins toestel bij gaan gebruiken. Op die manier hoopt Nokia haar merk en de marktpositie in Japan te kunnen verstevigen.

Nokia gaat voor haar MVNO gebruik maken van het Netwerk van Japans grootste provider: NTT Docomo. Ik ben benieuwd of Nokia met dit initiatief wel kan uitgroeien tot een succesvolle speler op de Japanse mobiele markt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.