Nieuws
22 maart 2006 - Ron Smeets

Nokia wordt de ondergang voor makers van Camcorders

Goed, formeel spreekt het artikel op CNN dot com over mobiele telefoons in het algemeen, maar de uitspraken komen wel degelijk uit de mond van een van Nokia's executives, Anssi Vanjoki om precies te zijn.

De Finse toestelmaker is er van overtuigd dat de opmars van cam- en musicphones er uiteindelijk toe zal leiden dat een aantal, zoniet alle, producenten van MP3 spelers en Camcorders het loodje zullen leggen.

In de foto-industrie is die trend enige tijd geleden ingezet. In 2004 verkocht AGFA-Gevaert al haar foto-industrie en enkele maanden geleden kondigde Konica-Minolta nog aan dat het zich volledig gaat terugtrekken uit de camera en foto business.

"In de komende 6 tot 12 maanden zullen meer van dit soort berichten de markt overspoelen. Eerst 'gaan' de makers van MP3 spelers 'eraan' en uiteindelijk zullen de camcorderproducenten ook volgen", aldus Anssi Vanjoki.

Hoewel dit soort uitspraken de schijn tegen hebben en eerder getuigen van overmoedige arrogantie dan kennis van de markt zit er toch wel een kern van waarheid in. In 2005 was Nokia al de grootste cameraproducent ter wereld met de productie van zo'n 100 miljoen camphones!Gerelateerde links:
Camphone foto op cover magazine
Prins Charles heeft geen camphone
Lessen voor Camphone 'regisseurs'
Camphone foto-actie van Vogue
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.