Nieuws
29 november 2012 - Ron Smeets

Nokia wint 'WiFi' patentzaak van RIM

Nokia heeft gisteren een WiFi patentzaak van RIM gewonnen. De twee fabrikanten hebben al jaren (sinds 2003) een licentieovereenkomst voor het gebruik van Nokia patenten door RIM maar in 2011 ontstonden problemen omdat RIM van mening was dat die overeenkomst ook gold voor enkele WiFi patenten. Nokia was een andere mening toegedaan en de zaak werd uiteindelijk een zogenaamde arbitrage zaak.

Die is nu dus in het voordeel van de Finse fabrikant uitgevallen en ze laten er bij Nokia ook geen gras over groeien. De fabrikant heeft direct enkele procedures gestart in de VS, Groot Brittannië en Canada om de gewonnen zaak kracht bij te zetten. 

Daarbij wordt her en der gemeld dat Nokia op zoek gaat een verkoopverbod voor de toestellen die gebruik maken van de betreffende WiFi patenten van de Finse fabrikant. Volgens de fabrikant zelf is het doel echter om RIM er toe te bewegen een nieuwe licentie overeenkomst met Nokia af te sluiten. Het dreigement van een verkoopverbod is vaak juridische spierballentaal. Of het inderdaad zover zal komen voor bepaalde Blackberry's in die landen zal komen is dus nog maar zeer de vraag. Een licentie overeenkomst ligt dan ook meer in de lijn van de verwachting.

Laten we hopen dat Nokia en RIM, en dan vooral ook hun advocaten, een wijs besluit nemen. Beide fabrikanten verkeren momenteel immers niet in bijzonder rooskleurige (financiële) omstandigheden en een slepende juridische strijd, zoals die tussen Apple en Samsung, zou zowel Nokia als RIM geen goed doen.

Bron: Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.