Geruchten
11 augustus 2009 - Ron Smeets

Nokia wil van Symbian af

De Duitse editie van de Financial Times maakt vandaag melding van het feit dat Nokia van plan zou zijn om op korte termijn Symbian als besturingssysteem te 'dumpen'.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de Finnen er nagenoeg van overtuigd zijn dat Symbian de concurrentiestrijd met RIM en Apple niet meer kan bijhouden. Het besturingssysteem is oud, lomp en de ontwikkeling van een modernere versie zou naar verluidt nog twee jaar duren, aldus (anonieme) bronnen binnen Nokia.

De vervanger voor Symbian heeft Nokia ook al gekozen: Maemo. Dit Open Source besturingssysteem wordt al gebruikt in de Nokia Internet Tablets en volgens de bron zou de fabrikant binnen enkele weken (Nokia World?) al de eerste nieuwe Smartphones met Maemo presenteren.

Als deze geruchten kloppen dan zou dit natuurlijk een enorme klap voor Symbian beteken, dat niet alleen voor een groot deel eigendom is van de Finse fabrikant maar haar marktleidende positie nagenoeg geheel te danken heeft aan het feit dat vrijwel elke mid-range en high-end Nokia voorzien is van een Symbian based besturingssysteem. Vooralsnog zijn het echter nog geruchten en Nokia wil er ook niet officieel op reageren.

UPDATE (11u30): Zoals sommigen van jullie wellicht al opgemerkt hebben heeft Nokia, bij monde van Jurgen Thysmans, hieronder al een eerste reactie gegeven: "Even voor alle duidelijkheid: dit bericht is een GERUCHT. Nokia blijft sterk geëngageerd naar de bestaande OS software strategie voor spartphones. Deze is gebaseerd op de marktleidende Symbian software. Symbian biedt een matuur en consistent platform voor een rijke mobiele ervaring op toestelvlak en voor de ontwikkeling van applicaties. Maemo wordt als platform reeds sinds geruime tijd toegepast in de internet tablets, waarvan de Nokia N810 het recentste voorbeeld is. Maar het zal Symbian niet vervangen."

Het lijkt er dus op dat de concusie die door de Duitse FT gisteren getrokken werd, en vervolgens door de halve wereldpers overgenomen werd ;-) ietwat voorbarig was. We zullen zien. Later vandaag volgt meer Nokia nieuws, maar waarschijnlijk niet in relatie tot de Symbian perikelen, aldus Nokia.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.