Entertainment
12 december 2007 - Ron Smeets

Nokia wil revenue-sharing voor content diensten

Tja, het kon natuurlijk niet uitblijven dat ook de andere toestelmakers, in navolging van Apple, met het idee van omzet deling voor hun producten en diensten gingen spelen.

Nokia, toch niet de minste in de rij van toestelfabrikanten, heeft bij monde van hun CEO verklaard dat men serieus nadenkt over een dergelijk model.

De Finnen gaan dat overigens niet toepassen bij hun toestellen maar willen kijken of het maken van revenue-sharing deals voor het aanbieden van content diensten (OVI) met providers levensvatbaar kan zijn.

"Voor wat betreft onze toestellen blijven we vasthouden aan het bestaande model dat klanten ons daarvoor gewoon blijven betalen, al dan niet met een subsidie model van de providers, maar bij het aanbieden van onze andere diensten denken we momenteel serieus na over een shared-revenue model", aldus Olli-Pekka Kallasvuo.

Ik ben benieuwd hoe de diverse providers hierop zullen reageren. Onlangs werd de N81 namelijk nog door enkele Engelse Telco's geboycot juist vanwege het feit dat Nokia op dat toestel vooral haar eigen nieuwe content diensten installeerde en aanprees. Als straks blijkt dat Nokia ook een deel van de omzet (lees: dataverkeer) van die diensten wil vangen dan kan dat wel eens helemaal verkeerd uitpakken.Gerelateerde links:
Een jaar lang muziek downloaden bij een nieuwe Nokia
Vodafone sluit exlusieve deal met Apple voor de 3G iPhone
iPhone deal kost AT&T $18 per toestel per maand
Nokia toestellen met OVI services vanaf 2008 bij Vodafone
Franse iPhone deal met Orange op losse schroeven
Nokia Go Play: XpressMusic 5310, 5610 en Ovi
Apple sluit overeenkomst met O2, Orange en T-Mobile
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.