Nieuws
26 december 2012 - Ron Smeets

Nokia 'WiFi licentie' kost RIM vóór de 'start' al 50 miljoen

Enkele dagen geleden werd bekend dat RIM een licentie overeenkomst met Nokia gesloten heeft voor het gebruik van enkele gepatenteerde WiFi technologieên van de Finse fabrikant. Kort daarvoor had Nokia een rechtzaak hierover al gewonnen van RIM.

De details van de licentie overeenkomst (lees: het tarief per licentie) blijven vooralsnog geheim maar online is wel het nieuws uitgelekt dat RIM om te beginnen 50 miljoen Euro aan Nokia zal betalen. 

Een tipgever van NokiaPowerUser kwam op het spoor van een verklaring van RIM met betrekking tot een zogenaamde 'Form 6-K' procedure. Daarin wordt gesproken over een eenmalige betaling van RIM aan Nokia, voordat de licentie overeenkomst van kracht wordt. De tekst:

"On December 21, 2012, Nokia and RIM announced that they have entered into a new patent license agreement. The agreement will result in the settlement of all patent litigation between the companies and Nokia’s dismissal of all pending actions in the United States, United Kingdom, Canada and Germany. The financial structure of the agreement includes a lump sum €50 million (approximately $65 million) one-time payment, which has been recorded in the Company’s consolidated statement of operations in the third quarter of fiscal 2013."

Tsja, voor RIM is 50 miljoen Euro op dit moment veel geld. De fabrikant lijdt immers al meer dan een jaar zware verliezen. En voor Nokia? Die hebben aan 50 miljoen Euro ook niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, maar de Finnen zullen wel blij zijn dat RIM ook een licentie fee per verkochte BlacKberry gaat betalen. Nu nog maar hopen dat de nieuwe BlackBerries populair worden ;-)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.