Nieuws
13 november 2011 - Ron Smeets

Nokia werkt aan een update voor de N9 en Lumia 800 camera

Momenteel leg ik de laatste hand aan mijn uitgebreide review van de Nokia Lumia 800. Die zal maandag dinsdagmiddag hier online verschijnen. Een punt dat ik toch vooraf al met jullie wil delen is de kwaliteit van de foto's die de Lumia 800 maakt.

Ik liep daar vrijdag, samen met Cowboy Henk van DC, tegenaan. Zaterdagochtend zag ik een bericht (tweet) van een Nokia ontwikkelaar die zegt dat de Finnen al werken aan een prestatie verbeterende update van de camerasoftware, hopelijk ook om onderstaande bug te verhelpen.

Als je namelijk foto's maakt met de Lumia 800, dan zie je dat tussen het nemen en opslaan van de foto, op de preview, een lichte 'waas' over de foto verschijnt. Die zorgt er in sommige gavallen voor dat de kleuren van de foto niet meer 100% kleurecht zijn, maar het lijkt ook wel alsof de foto door die toegevoegde 'waas' minder scherp wordt.

Om uit te sluiten dat deze bug toegeschreven kan worden aan Windows Phone 7.5 hebben ik enkele foto's gemaakt met zowel de Nokia Lumia 800 als de HTC Radar, twee verschillende Windows Phone 7.5 toestellen dus. Het resultaat kun je hieronder zien. Ik moet zeggen dat in sommige gevallen de Nokia betere foto's maakt, maar vaak kwamen die van de HTC, qua kleuren, dichter bij de werkelijkheid. Daarnaast is ook het verschil in de scherpte van de foto's verbluffend. Die van de Nokia lijken, door de waas die over de foto's 'gelegd' wordt tijdens het verwerken en opslaan, vaak onscherp. Vooral de laatste twee foto's hieronder laten een behoorlijk verschil zien. Ik heb ze tot drie keer toe genomen om uit te sluiten dat ik met het maken van de foto met de Lumia 800 bewongen had en dat daardoor de onscherpte ontstaan was.

Enfin, als Nokia inderdaad aan een camera update werkt, dan mag ik hopen dat die nog voor 17 november, als het toestel in de winkels verschijnt en uitgeleverd gaat worden, al via OTA onderweg is naar de toestellen want anders wordt dit is wel een behoorlijk minpuntje voor het toestel.

Natuurlijk kun je het verschil veel beter zien bij de high-res versies. Die kun je hier bekijken op de Flickr-pagina van MC.

Enkele voorbeelden:
Foto 1, Nokia Lumia 800: 1-Foto-Lumia

Foto 1, HTC Radar: 1-Foto-Radar

Foto 2, Nokia Lumia 800: 3-Foto-Lumia

Foto 2, HTC Radar: 3-Foto-Radar

Foto 3, Nokia Lumia 800: 4-Foto-Lumia

Foto 3, HTC Radar: 4-Foto-Radar

Foto 4, Nokia Lumia 800: 6-Foto-Lumia

Foto 4, HTC Radar: 6-Foto-Radar

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.