Concepten
04 mei 2011 - Ron Smeets

Nokia vraagt patent aan voor dual screen 3D en 2D toestel

De boys van UnwiredView hebben een patentaanvraag van Nokia opgedoken waarin te zien is dat de Finse fabrikant met het idee speelt om een mobiel toestel te ontwikkelen dat voorzien is van twee schermen.

Op zich niks bijzonders natuurlijk, ware het niet dat het hier gaat om een dual screen ontwerp waarbij één 3D en één 2D display verwerkt is.

In de betreffende patentaanvraag schrijft Nokia dat de 3D technologie bijdraagt aan een hele nieuwe manier van interactie tussen gebruiker en toestel / content. Nokia gebruikt, net als de Koreaanse concurrent LG, de Autostereoscopische 3D techniek (brilloos). Het zal mij benieuwen of Nokia een dergelijk toestel zoals hier beschreven (zie ook de grotere afbeelding hieronder) ook echt in de winkels gaat leggen en zo ja, wanneer?

De huidige brilloze 3D technologie zoals we die kennen van de LG Optimus 3D staat duidelijk nog in de kinderschoenen met een relatief beperkte kijkhoek en -afstand waaraan je je moet houden om het 3D effect echt goed en duidelijk zicht- en leesbaar te houden. Maar het feit dat Nokia er dus ook over denkt en aan ontwikkeld is wat mij betreft wel goed nieuws. Hoe meer er aan mobiele 3D technieken ontwikkeld wordt door de diverse fabrikanten, des te sneller wordt het volwassen, toch?

Bovendien schrijft Nokia in de betreffende patentaanvraag ook dat het toestel voorzien zal worden van een aantal front camera's die de oogbewegingen van de gebruiker volgt en daarmee zorgt voor de best mogelijke (duidelijk zichtbare) 3D projectie. Verder zouden de camera's ook gebruikt kunnen worden om de positie van de vingers van een gebruiker te bepalen in relatie tot het 3D object zodat je dat object wellicht ook kunt 'bewegen' of andere selecties kunt maken. Dat klinkt wel erg cool moet ik zeggen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.