Nieuws
25 januari 2011 - Ron Smeets

Nokia verliest smartphone martkaandeel op 'eigen terrein'

Op 27 januari zal Nokia haar meest recente (Q4 2010) kwartaalcijfers presenteren. Daar kijken velen natuurlijk reikhalzend naar uit. Niet alleen omdat Nokia nog steeds de wereldmarktleider is, maar ook omdat dit het eerste volledige kwartaal was onder de bezielende leiding van de kersverse CEO, Stephen Elop.

Volgens 20:20 Mobile, een van de grotere distribiteurs van (smart)phones in de Scandinavische landen, is Nokia inmiddels ook op haar 'eigen terrein' marktaandeel aan het inleveren, en dan vooral in het smartphone segment.

De Engelse distribiteur zegt dat vandaag in het Finse financiele dagblad Kauppalehti. "Bijna alle smartphones die in Scandinavië verkocht worden op dit moment komen van Apple of Android. Nokie toestellen verkopen we gewoon niet", aldus Fredrik Rudberg, de Zweedse Marketing Manager van 20:20 Mobile. "De Nokia N8 verkocht vlak na de lancering goed in Zweden en Noorwegen, maar Nokia heeft momenteel geen andere toestellen in de high-end smartphone range".

Hoewel Rudberg met zijn uitspraken geen echte details geeft over de prestaties van Nokia in Finland zelf is dit natuurlijk, als deze uitspraken stroken met de marktaandeel- en verkoopcijfers in de resultaten die Nokia de 27e gaat presenteren, wel een zorgelijke ontwikkeling voor de toekomst van de Finse fabrikant op 'eigen terrein'. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.