Nieuws
07 september 2008 - Ron Smeets

Nokia verliest marktaandeel

Met alle slechte (of minder goede als je het wat positiever wilt bekijken) berichten rondom Motorola en Sony Ericsson, overigens beiden om verschillende redenen, zou je kunnen concluderen dat de grootste speler in de markt, Nokia, als een spreekwoordelijk 'lachende derde' er met de klanten (lees: marktaandeel) vandoor gaat.

Echter, de Finnen beginnen langzaam maar zeker ook wat pijntjes te voelen. Zo hebben ze afgelopen vrijdag een 'marktaandeel waarschuwing' afgegeven met als gevolg dat het aandeel Nokia op de beurs maar liefst 13% kelderde.

Volgens Nokia hebben de stagnerende economische groei en de beslissing om niet mee te doen met de toestel prijzenoorlog tussen diverse andere fabrikanten tot gevolg dat de Finnen in het derde kwartaal marktaandeel zullen gaan inleveren.

Hoeveel precies is nog niet te zeggen maar Nokia heeft wel al gezegd dat men er nog steeds vanuit gaat dat haar marktaandeel eind 2008 gegroeid zal zijn ten opzichte van een jaar geleden toen ze 39% in handen hadden. Momenteel (Q2 2008) heeft Nokia 40% van de wereldwijde toestelmarkt in handen.

Daarnaast verwacht Nokia dit jaar ook nog steeds 10% meer toestellen te verkopen dan een jaar geleden. Die groei zal voornamelijk gegenereerd worden in de zogenaamde nieuwe markten zoals China, India en Afrika.

Kortom, de kleine scheurtjes in het Finse bolwerk die dreigen te ontstaan worden vooralsnog met goede voorspellingen gladgestreken.

We zullen zien waar dit eindigt. . .Gerelateerde links:
Winstwaarschuwing van Sony Ericsson
Omzet Motorola in 2007 met 33% gedaald
Nog eens 2.600 ontslagen bij Motorola
Sony: 'Voortbestaan Sony Ericsson niet in gevaar'
Nokia gaat inleveren!
Marktaandeel Nokia weer op 40%
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.