Nieuws
13 februari 2018 - Ron Smeets

Nokia verkoopt meer smartphones dan Sony, HTC, Google en OnePlus Het nieuwe Nokia verkocht 4.4 miljoen smartphones in Q4 van 2017

Ik kan niet zeggen dat ik heel erg verbaasd was toen ik dit bericht onder ogen kreeg. Laat ik vooropstellen dat de verkoopcijfers afkomstig zijn van een marktanalist en dus niet uit de koker van HMD Global zelf. Ze kunnen dus nog ietwat afwijken, maar het staat als een paal boven water dat het nieuwe Nokia veel beter presteert dan Microsoft’s Nokia. Sterker nog, in het laatste kwartaal van 2017 werden meer Nokia smartphones verkocht dan toestellen van HTC, Sony, Google en OnePlus. De lijst met smartphone merken die door Nokia verslagen werden is overigens nog iets langer.

Nokia is eindelijk een serieus smartphone merk geworden
Het heeft even geduurd – en één zwaluw maakt nog steeds geen zomer – maar het afgelopen jaar werd al relatief snel duidelijk dat Nokia onder de vlag van HMD Global wel eens hernieuwde successen kon gaan beleven. Nog geen 10 maanden na de introductie van de eerste Nokia smartphones, is het merk er al in geslaagd om in één kwartaal 4.4 miljoen smartphones te verkopen. Goed voor een marktaandeel van Vergeleken met merken als Samsung, Apple en Huawei, is dat nog maar een piepklein aantal, maar de lijst met merken die Nokia nu al achter zich laat groeit en daarop staan een aantal zeer gerenommeerde concurrenten. HTC en Sony zijn de bekendste, en waren ook tien jaar geleden al grote Nokia concurrenten, maar die merken zitten ook al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen. Het feit dat Nokia ook Google, met haar gehype’te Pixel’s, en het eveneens gehype’te OnePlus achter zich laat wil toch wel wat zeggen. Op de lijst staan daarnaast ook merken als Alcatel, Lenovo, Meizu en Asus. Het heeft er dus alle schijn van dat Nokia voor het eerst in de langjarige geschiedenis van het merk op weg is een serieuze smartphone speler te worden. Dit jaar zal moeten blijken of het nieuwe Nokia de nu ingezette weg naar boven kan voortzetten.

Nokia is derde smartphone merk in UK
Opvallend is ook dat Nokia in het laatste kwartaal van 2017 na Apple en Samsung het derde best verkopende smartphone merk in het Verenigd Koninkrijk was. Als de verkoopcijfers van smart- en feature phones bij elkaar geteld worden dan was Nokia zelfs de nummer 1 in Vietnam. Ook in Rusland is het nieuwe oude Nokia populair aan het worden. Daar stond de fabrikant in het vierde kwartaal van 2017 in de top 5 van best verkopende smartphone merken. Maar, en dat heb ik niet alleen in dit artikel al eens gezegd, één zwaluw maakt nog lang geen zomer. Toen Nokia, samen met Microsoft, de Lumia 800 op de markt brachten waren de eerste berichten en verkoopcijfers ook niet slecht. Dat was wel in een tijd dat Nokia, ondanks dat het marktaandeel kelderde, in veel landen nog altijd in de top 3 stond. En dat uitgangspunt is nu natuurlijk wel even anders. In de ‘Microsoft jaren’ is het smartphone marktaandeel van Nokia tot bijna het nulpunt gedaald. Zeker toen Microsoft besloot de Nokia merknaam helemaal van haar toestellen te verwijderen.

Nokia speelt steeds vaker weer een rol bij de keuze voor een nieuwe smartphone
De vraag is hoe de verkoopcijfers van Nokia smartphones zich de komende kwartalen gaan verhouden tot die van de concurrentie en of de groei gaat doorzetten. Enkele maanden geleden wees een onderzoek uit dat een op de tien consumenten die binnen de komende twee jaar van plan zijn een nieuwe smartphone te kopen daarbij ook aan een Nokia zullen denken. Daarmee is nog lang niet zeker dat ze dan uiteindelijk ook een Nokia zullen kopen, maar na Samsung, Apple en Huawei is Nokia het vierde merk dat bij 10% van de smartphone kopers in overweging genomen wordt bij het bepalen van de keuze voor een nieuwe smartphone.

De Nokia 7 is een van de meest recente nieuwe Nokia smartphones van HMD Global die ook in de Nederlandse winkels ligt.

Bron (Twitter)