Nieuws
04 december 2012 - Ron Smeets

Nokia verkoopt HQ in Espoo maar gaat niet verhuizen

Nokia heeft vandaag bekend gemaakt dat de fabrikant haar hoofdkantoor in Espoo, Finland, verkocht heeft voor 170 miljoen Euro. De fabrikant blijft het pand echter wel gewoon 'bewonen' en huurt het nu terug van de nieuwe eigenaar, het Finse Exilion.

De plannen om het kantoor te verkopen doken in oktober al op. Nokia heeft het besluit genomen dat het 'bezit van onroerend goed' geen core business activiteit is. Bovendien kunnen de Finnen wel wat extra cash gebruiken gezien de zware verliezen van de afgelopen vier kwartalen.

Timo Ihamuotila, CFO van Nokia, zegt in het persbericht dat de fabrikant blij is met de verkoop en dat er een lease/huur overeenkomst voor een lange termijn afgesloten is mat de nieuwe eigenaar: "We had a comprehensive sales process with both Finnish and foreign investors and we are very pleased with this outcome. As we have said before, owning real estate is not part of Nokia's core business and when good opportunities arise we are willing to exit these types of non-core assets. We are naturally continuing to operate in our head office building on a long-term basis."

Dat Nokia niet van plan was, en is, om Finland te verlaten liet CEO Stephen Elop vorig jaar al onomstreden weten. Toen gonsde het van de geruchten dat de fabrikant van plan zou zijn om naar Noord Amerika (de VS in het bijzonder) te verkassen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.