Nieuws
19 juli 2012 - Ron Smeets

Nokia verkoopt 4 miljoen Lumia's in Q2, omzet daalt verder

Nokia heeft eerder vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2012 bekend gemaakt. De Finse fabrikant wist in deze periode 4 miljoen Lumia toestellen aan de man en vrouw te brengen. De omzet daalde echter nog wel met 5% ten opzichte met het eerste kwartaal van dit jaar.

In totaal verscheepte Nokia in het tweede kwartaal 83.7 miljoen mobieltjes, 10.2 miljoen smartphones en 73.5 miljoen 'feature' phones. Omzet van Nokia's mobiele telefoon divisie kwam uit op 4.02 miljard Euro. Net als in de voorgaande kwartalen werd ook nu weer een fors verlies geleden; 474 miljoen Euro.

Alle divisies van Nokia samen waren goed voor een omzet van 7.5 miljard Euro en een operationeel verlies van 826 miljoen Euro. Kortom, de Finse fabrikant is nog (lang) niet uit het dal. Zorgwekkend is vooral de alsmaar dalende gemiddelde toestelprijs. Die lag een paar jaar geleden nog rond de 80 Euro. Nu is dat amper nog 31 Euro. Dat komt natuurlijk vooral doordat Nokia veel minder smartphones verkoopt. 10.2 miljoen is een aantal dat, vergeleken met een jaar geleden, met bijna 20 miljoen afgenomen is. En dat terwijl concurrenten als Samsung en Apple elk kwartaal weer meer smartphones verkopen. Het blijven dus spannende tijden voor de Finse fabrikant.

Opvallend is ook de forse daling van het personeelsbestand. Een jaar geleden, eind juni 2011, werkten er nog 138.634 mensen bij Nokia. Op dit moment zijn dat er nog 113.562. De afgelopen 12 maanden verdwenen dus ruim 25.000 werkplekken bij de Finse fabrikant (zie derde grafiek hieronder).

De finish van de 'marathon' is zeker nog niet in zicht en de snelheid waarmee de cash reserves van Nokia momenteel verdampen maken de kans dat deze wedstrijd in een Waterloo eindigt er mijns inziens niet kleiner op. Letwel, met de Lumia toestellen van Nokia is, technisch en qua design, weinig mis. Er zijn op dit moment gewoonweg niet meer genoeg kopers voor te vinden.

Enkele grafiekjes uit de resultaten van Nokia.
Toestelverkopen: Nokia-Sales-Toestellen-Q2-2012

Resultaten Q2: Nokia-Cijfers-Q2-2012 

Personeelsbestand: Nokia-Personeel

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.