Entertainment
15 mei 2006 - Ron Smeets

Nokia verbiedt het woord 'telefoon'

Ik heb het zelf al meerdere malen aan den lijve ondervonden als ik iemand mijn nieuwste Nokia of ander merk GSM liet zien. Vaak stelde mijn collega's of vrienden de ietwat cinische vraag: 'Maar, je kunt er ook mee bellen?'

Als we dit bericht in de Seattle Times mogen geloven dan is het woord 'telefoon' sinds kort taboe binnen de muren van de grootste toestelmaker ter wereld: Nokia.

Harry Santamaekki, VP van de multimedia divisie vindt namelijk dat het woord telefoon afbreuk doet aan de multimedia devices die Nokia produceert.

Medewerkers van Nokia mogen de toestellen dus niet meer als 'telefoon' betitelen en daarmee lijkt Nokia haar strategie voor de komende jaren meer kracht te willen bijzetten. De toestelmaker richt zich namelijk op het ontwikkelen en produceren van draagbare multimediale toestellen waarmee wij al onze informatie kunnen 'managen'.

Vanaf nu moeten de Nokia personeelsleden hun Nokia intern dan ook betitelen als 'Multimedia Computers'. Ik ben benieuwd hoveel Finnen er nu ineens met een Samsung, Sony of Motorola op hun werkplek verschijnen ;-), maar dat zal ook wel verboden zijn of worden.

Helaas voor Nokia denk ik ook dat de meeste consumenten termen als 'handy' 'mobieltje' of 'cellie' en zelfs 'telefoon' voorlopig nog wel zullen blijven gebruiken.Gerelateerde links:
WiFi client voor Nokia mobieltjes
Nokia zet in op UMA en DVB-H
One-Stop-Shop winkels van Nokia
Nokia introduceert de E-Serie
Hall of Fame voor GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.