Nieuws
31 maart 2012 - Ron Smeets

Nokia Tukeva 500; de 1e Finse Android (Jellybean) smartphone

In Barcelona verraste Nokia vriend en vijand met de onthulling van een nieuw Symbian multi media toestel, de 808 Pureview en enkele dagen geleden dook ineens het gerucht op dat de Finnen ook nog zouden werken aan twee, goedkopere, MeeGo smartphones. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het Windows Phone huwelijk met Microsoft (voorlopig) geen monogame aangelegenheid is, of wordt.

Gisteren (vrijdag) had ik een afspraak met een hooggeplaatste Nokia medewerker, in de buurt van Düsseldorf, ver weg van Nokia's kantoren en burelen hier in West Europa. Wat ik daar te zien kreeg deed mijn mond openvallen en als ik klompen zou dragen dan waren die nu gebroken. Nokia heeft de afgelopen 8 maanden, zo liet een woordvoerder zich ontvallen, gewerkt aan de Tukeva 500, een toestel met, schrik niet, Android Jellybean. De naam, Fins voor 'stoer' is nog niet final maar een werknaam die door de projectmedewerkers gekozen is, mogelijk om duidelijk te maken dat Nokia nog steeds de 'ballen' heeft om de wereld te verrassen.

Natuurlijk heb ik gevraagd, nee, gesmeekt, om een paar kiekjes van het prototype, waarvan de hardware al bijna het finale stadium bereikt heeft, te kunnen maken, Helaas was dat onbespreekbaar. Er werd mij ook op het hart gedrukt dat ik nog absoluut NIETS mocht publiceren over het toestel. Toch heb ik besloten om dit toch te doen, met alle mogelijke gevolgen van dien voor mij. Het is immers wereldnieuws.

De Android Jellybean software op de Nokia Tukeva 500 was duidelijk nog een (vroege) alpha versie dus over de functionaliteit, als in: kwaliteit en werking, daarvan kan ik nog niet veel zeggen en al helemaal niet oordelen. Daarvoor is het nog veel te vroeg.

In mijn gesprek met de Nokia medewerker werden wel een aantal bijzonder verrassende uitspraken gedaan. Zo blijken de Finnen al sinds de lente van 2010 in het diepste geheim met Google te onderhandelen over de ontwikkeling van een Android smartphone. Later dat jaar kwam er echter een flinke kink in de kabel toen bleek dat niet Vanjoki maar de, voor Nokia onbekende, Stephen Elop (ex Microsoft) als nieuwe CEO aangesteld werd. Wat daarna gebeurde is historie. Elop en Ballmer bekokstoofden het huwelijk tussen Windows Phone en Nokia dat in februari 2011 voltrokken werd.

In de maanden na de 'Microsoft deal' doken diverse geruchten op waarin gespeculeerd werd over een Plan B, een aantal (ontevreden) investeerders die een 'eigen' oplossing voor Nokia's problemen bedacht hadden en uitgevoerd wilden zien. Die geruchten werden echter al snel naar het land van de fabelen verwezen.

Plan B was, en is, een fabeltje of hooguit niet meer dan een gedachtenspinsel van enkele 'dissidenten' binnen Nokia. Nu blijkt dus dat Plan B helemaal door Nokia zelf geregisseerd werd met als doel om te zorgen dat het echte alternatieve plan, dat schertsend in Finland 'Plan A' genoemd werd, geheim zou blijven. Mocht er iets uitlekken over 'Plan A' dan zou Nokia dat, met de fabeltjes rondom 'Plan B' een stuk makkelijker kunnen hebben weerleggen.

Maar Plan A lekte niet uit, mede omdat er dus in het diepste geheim aan gewerkt werd door een groep van niet meer dan 10 personen (van Nokia en Google) onder leiding van, en nu komt het! Anssi Vanjoki. Zijn boze en verbitterde vertrek bij Nokia blijkt dus helemaal in scene gezet te zijn. Vanjoki staat niet meer op de loonlijst van de Finse fabrikant maar hij heeft dus wel volop gewerkt aan een deal met Google en had dus de leiding over het 'Tukeva' project. Zowel de investeerders als de huidige CEO, Stephen Elop, werden daarover ook NIET ingelicht. Er was maar één persoon binnen de Raad van Bestuur die van het Android project op de hoogte was. Wie? Dat wil men ook nu, en altijd, geheim houden, aldus de Nokia medewerker die ik afgelopen vrijdag in de buurt van Düsseldorf sprak.

Het is alom bekend dat Vanjoki, voor zijn vertrek bij Nokia, een van de meest strijdlustige Finnen was als het ging om de concurrentiestrijd met andere fabrikanten, vooral Apple. Hij heeft in de jaren nadat de iPhone uit kwam en Android een hit werd regelmatig bijzonder uitspraken gedaan over Apple's onterechte 'claim' dat ze het touchscreen uitgevonden zouden hebben en dat Nokia een 'iPhone' zou namaken. En wie herinnert zich niet de 'broekplassen' comment over Android ;-) Dat laatste maakt het nieuws dat juist Vanjoki de persoon is geweest die de leiding had over de eerste Finse Android smartphone extra smeuïg.

Zoals gezegd kan ik geen fotobewijs tonen, maar ik heb wel zo goed en zo kwaad als dat ging geprobeerd mijn waarnemingen uit te tekenen (met een tekenprogramma). Ik ben daar geen held in overigens. Uiterlijk had het toestel nog het meeste weg van de Nokia X7, maar dan met 'schuine hoeken alleen aan de bovenzijde. Aan de onderzijde is hij 'rond'. Hij lijkt dus ook helemaal NIET op de N9 of Lumia 800. Ook dat, zo vertelde de Nokia medewerker mij, was een bewuste keuze. De Tukeva 500 moest duidelijk anders uitzien. De specs, voor zover ik die aan de buitenkant kon achterhalen: Een 4.3 - 4.5 inch display, 8 megapixel camera (die vrijwel identiek is aan de camera van de X7), geen fysieke knoppen op de voorzijde, een camera toets aan de zijkant waar ook de volume toetsen zitten. De accu is niet zelf te vervangen. Ik heb niet geprobeerd het klepje te verwijderen, maar het feit dat er aan de bovenzijde een microSD kaart gleuf zit en aan de linker zijkant een ingang voor de microSIM kaart doet mij vermoeden dat de accu dus fixed ingebouwd is. Tot slot viel ook op dat de Nokia Tukeva 500 erg dun is. Ik schat rond de 8 milimeter, maar zeker niet veel dikker.

Letwel, de tekening hieronder is puur bedoeld voor de vorm van het toestel. De home, back en menu knoppen heb ik geknipt en geplakt vanuit de afbeelding van een ander Android toestel. Hetzelfde geldt voor het Android (ICS) scherm. Wat ik gezien heb van Jellybean leek enigszins op ICS, maar dat kan heel goed (en is het waarschijnlijk ook) nog een alpha versie zonder 'eigen' UI zijn geweest. Het enige detail dat in de buurt komt van de werkelijkheid is de 8 megapixel camera omdat die, zoals gezegd, exact lijkt op die van de Nokia X7. Verder viel mij nog op dat de naam 'Google' (nog) niet op het prototype van de Tukeva 500 stond. Of dat bij de defintieve versie wel het geval zal zijn kon de Nokia medewerker niet zeggen.

Nu zie ik de reacties al voor me. "1 april!". Tsja, ik kan niet voorkomen dat dit geroepen wordt maar daarom heb ik dus ook besloten om het artikel op 31 maart te publiceren. De komende dagen ben ik veel onderweg voor events, een beurs en een perstrip naar Londen en ik wilde dit nieuws toch echt zo snel mogelijk wereldkundig maken.

Natuurlijk heb ik vandaag nog contact gezocht, en gekregen, met de Nokia woordvoerder hier in Nederland. Zijn reactie was voorspelbaar. "Er is bij mij niets bekend over deze geruchten en Nokia's officiële standpunt is dat wij nooit reageren op geruchten, geen uitspraken doen over toekomstige producten en ook niet reageren op uitspraken die Nokia medewerkers, eventueel op persoonlijke titel gedaan hebben", aldus Jurgen Thysmans van Nokia Benelux.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.