Nieuws
11 januari 2008 - Ron Smeets

Nokia Touchscreen patent gaat veel verder dan de iPhone

Dat Nokia dit jaar met een Touchscreen toestel voorzien van het nog in ontwikkeling zijnde, maar wel al gepresenteerde, S60 Touch operating systeem is natuurlijk al lang geen groot nieuws meer.

Unwiredview heeft de hand weten te leggen op een van de patenten voor Nokia’s S60 Touch OS waarin enkele zeer diepgaande en bijzonder fraaie multi-touch concepten worden getoond die een stuk verder gaan dan die van de iPhone en HTC Touch.

Een van de ontwerpen spreekt zelfs over multi-touch bediening zonder fysiek contact tussen de vingers van de gebruiker en het touchscreen van het toestel. Klinkt erg futuristisch, maar als deze tekeningen en beschrijvingen kloppen dan werkt Nokia misschien wel aan het meest innovatieve toestel van de komende jaren. . .

Het betreffende patent laat diverse vormen van touch bediening de revue passeren, beginnend met de ‘single finger commands’ zoals scrollen d.m.v. een cirkelende beweging (a-la scrollwheel), het ‘accoord vinken’ door het ‘schrijven’ van een ‘v’ , of ‘deleten’ door middel van het ‘schrijven’ van een ‘x’. Zie de afbeelding hieronder.

Verder worden ook diverse ‘multi-finger commands’ besproken zoals het bekende in- en uitzoomen waarbij twee vingers naar elkaar toe (inzoomen) of van elkaar af (uitzoomen) over het scherm bewogen worden. Maar ook het selecteren van een item door er één vinger op te leggen en vervolgens een optie uit een selectie-menu (copy / open / delete / move etc) selecteren door met een tweede vinger op het scherm rond het onderwerp te bewegen. Of het gelijktijdig met twee vingers selecteren van een object om het vervolgens direct te kunnen vergroten of verkleinen.

Echt leuk wordt het pas bij de derde optie die het patent beschrijft. Het bedienen van het toestel door middel van ‘multi-finger gestures’. Hiervoor wordt het toestel voorzien van enkele sensoren die om het scherm geplaatst zijn en die de beweging van de vingers registreren die kort voor, maar dus niet op, het scherm uitgevoerd worden. Hier worden ook enkele voorbeelden van gegeven.

- Selecteren of oppakken: hou 1 vinger stil bij een hoek van het display en beweeg een tweede vinger langzaam onder het te selecteren object.

- Kopieren: als het object geselecteerd is kun je het kopieren door met 1 vinger een klikkende (enkel) beweging te maken ‘boven’ het object.

- Verplaatsen: beweeg, nadat het object geselecteerd is, twee vingers langzaam in de richting waarnaar het object verplaatst moet worden.

Verder worden er ook nog een aantal ‘Gesture commands’ besproken zoals het selecteren van een volgende of vorige pagina door middel van het maken van een draaiende (met de klok mee of er tegen in) beweging voor het display van het toestel.

Enfin, het klinkt allemaal heel erg geavanceerd en de plaatjes geven een kleine indruk van wat we mogen verwachten maar van dit soort technologie kun je jezelf eigenlijk pas echt een goed beeld vormen als je het met eigen ogen ziet. Wellicht dat Nokia volgende maand in Barcelona iets meer kan vertellen hierover. Wij zullen het ze zeker gaan vragen ;-)Gerelateerde links:
Nokia S60 Touch toestel blijkt Bluetooth GPS module
Uitgebreide S60 Touch demo
Nokia's Symbian S60 Touchscreen UI gepresenteerd
Nokia touchscreen patent: 'Finse iPod' op komst?!?
Nokia: Welcome to the 4th screen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.