Nieuws
28 februari 2011 - Ron Smeets

Nokia toonde nieuwe Symbian UI op het MWC en in China

Sinds de bekendmaking van Nokia's samenwerking met Microsoft, de adoptatie van Windows Phone 7 als high end smartphone OS en Stephen Elop's uitspraken over de toekomst van Symbian en MeeGo wordt er heel wat gespeculeerd over het mogelijk verdwijnen van Symbian als (smartphone) OS op Nokia toestellen.

Hoe je het ook wendt of keert, de Nokia CEO heeft met zijn uitspraken veel stof doen opwaaien. MeeGo wordt 'gedegradeerd' tot R&D 'speeltje' en de toekomst van Symbian is op z'n minst onzeker geworden. In Finland braken onder boze Symbian en MeeGo ontwikkelaars direct na de presentatie van Elop op 11 februari al stakingen uit.

Toch denken velen dat Nokia de stekker niet zomaar uit Symbian zal trekken en dat is, als je het nuchter bekijkt, ook wel te verwachten. Persoonlijk denk ik dat Symbian als OS voor low- en mid-range (smart)phones zal blijven bestaan. De Nokia woordvoerder voor de Benelux, Jurgen Thysmans, geeft aan dat er rond 1 April meer duidelijkheid zal zijn over de impact en de gevolgen van de samenwerking tussen Nokia en Microsoft op toestellen en toekomstige ontwikkelingen.

De presentatie, op de Nokia persbriefing aan de vooravond van het MWC, van een nieuwe Symbian UI en de mededeling dat er ook nieuwe Symbian toestellen in ontwikkeling zijn lijken de verwachtingen dat Symbian als OS of UI blijft voortbestaan in ieder geval te bevestigen. Hieronder kun je enkele foto's zien die tijdens de betreffende persbriefing en in China gemaakt zijn en waarop de vernieuwde Symbian UI te zien is.

Nokia-Symbian-UI-New-b Nokia-Symbian-UI-New-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.