Nieuws
07 november 2007 - Ron Smeets

Nokia toestellen met OVI services vanaf 2008 bij Vodafone

Met de introductie van het OVI platform, een verzameling van content diensten van Nokia voor het mobiel kopen en downloaden van onder andere ringtones, muziek en games begeeft de toestelmaker zich op glad ijs, zoveel was al zeker.

Telco's staan nu eenmaal niet te juichen als het gaat om de lancering van concurrerende producten door fabrikanten wiens toestellen via de verkoopkanalen van de betreffende Telco's verkocht worden en waarop men natuurlijk veel liever ziet dat alleen hun eigen content- en andere betalende diensten geraadpleegd kunnen worden.

Dit is een van de redenen waarom de Vodafone's, KPN's en T-Mobile's van deze wereld (forse) kortingen geven op de aanschaf van een toestel i.c.m. een abonnement: exclusiviteit bij het bepalen welke diensten al dan niet op het toestel geinstalleerd en/of beschikbaar zullen zijn.

Het eerste voorbeeld van de strijd tussen de fabrikanten en Telco's werd enkele weken geleden al gegeven toen een aantal Engelse carriers besloten om de Nokia N81, het eerste toestel dat voorzien was van de zogenaamde OVI diensten, niet in hun assortiment op te nemen.

Toch heeft Vodafone, niet de kleinste, besloten om vanaf komend jaar (2008) toch een overeenkomst te sluiten met Nokia's OVI portal voor de verkoop van Nokia toestellen die behalve de Vodafone diensten ook voorzien zullen zijn van de betreffende OVI services. en -software.

Vodafone zegt dat men niet bang (meer) is dat OVI een gevaar vormt voor de eigen (Live!) diensten. In tegendeel, de consument zal het uiteindelijk waarderen dat men kan kiezen tussen twee aanbieders als het gaat om mobiel muziek kopen, -gamen etc.Gerelateerde links:
Nokia Go Play: XpressMusic 5310, 5610 en Ovi
Nokia N81 vanaf 12 november in de winkels
Fifa 07 demo op de N81 'N-Gage'
Engelse operators laten de N81 links liggen
IntoMobile's complete N81 review: 'Thumbs down'
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.