Nieuws
27 april 2006 - Ron Smeets

Nokia toestellen met handschriftbesturing

PDA’s en mobieltjes met handschriftherkenning zijn al zo oud al de eerste Palm Pilot. Zoals we hier al eerder meldden heeft Nokia met MIT een speciaal lab opgezet voor de ontwikkeling van nieuwe mobiele technieken en features.

Een van de onderwerpen waar men zich daar mee bezig houdt is het besturen van mobiele telefoons door middel van handschriftherkenning. Simpel gezegd: je toetst een vraag of opdracht in en je GSM zoekt het antwoord of voert de opdracht uit.

De technologie die Nokia en MIT hiervoor als basis gaan gebruiken is al in 1993 ontwikkeld door Boris Katz en zijn team. Startinterpreteert geschreven opdrachten en vertaalt die naar zoekopdrachten in online databases zaols IMDB en Mapquest. Start zoekt antwoorden op vragen en opdrachten en is dus meer dan een zoekmachine.

Hoewel een systeem als Start als basis kan dienen voor de ‘taalherkenning’ en de ‘intelligente’ interpretatie van de teksten door mobiele devices zal de werkelijkheid natuurlijk een stuk complexer zijn, maar daarvoor is nu net het Nokia Research Center Cambridge opgericht door MIT en de Finse toestelmaker.Gerelateerde links:
Nokia wil GSM met kunstmatige intelligentie
Nokia en MIT's samenwerking verder uitgediept
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.