Nieuws
22 december 2009 - Ron Smeets

Nokia toch in Barcelona tijdens MWC

Enkele weken geleden bevestigde Nokia de geruchten die al langer in de lucht hingen. De Finse fabrikant neemt in Februari NIET actief deel aan het Mobile World Congres in Barcelona. Kort na die aankondiging doken langzaam maar zeker nieuwe geruchten op dat de Finnen toch iets zouden gaan organiseren in de buurt van het MWC.

Welnu, inmiddels is duidelijk dat Nokia inderdaad een eigen evenement zal houden op 15 en 16 Februari bij 'ONCE', letterlijk om de hoek van de Fira waar het MWC gehouden wordt.

Het was al duidelijk dat Nokia met het besluit om niet actief deel te nemen aan het MWC een statement wilde maken. De beurs en de evenementen eromheen zouden niet meer in de marketing- en communicatie strategie passen was de officiele reden maar in de wandelgangen werd duidelijk ook gezinspeeld op een spel tussen 's werelds grootste toestelfabrikant en de organisatie van de grootste mobiele beurs ter wereld. Nokia vond de prijzen voor deelname aan het MWC, zeker in tijden van crisis, veel te hoog en hoopte met de dreiging niet te komen opdagen de organisatie op andere gedachten te brengen. Toen dat niet lukte konden de Finnen natuurlijk niet meer anders dan hun dreigementen kracht bijzetten door definitief 'af te zeggen' voor het MWC van 2010.

Het feit dat Nokia nu toch e.e.a. gaat organiseren rondom het MWC zal door sommigen gezien worden als een soort van knieval. Als al je concurrenten vijf dagen in Barcelona aanwezig zijn met tienduizenden bezoekers en duizenden journalisten en bloggers dan kun je je als wereld marktleider wiens positie langzaam maar zeker verzwakt natuurlijk niet permitteren daar niet je gezicht te laten zien.

Anderen zullen juist zeggen dat Nokia met het organiseren van haar eigen evenement in Barcelona een extra signaal afgeeft aan de organisatie van het MWC. We zullen zien hoe het uitpakt. Nokia plant minimaal één persconferentie op de 15e (Maandag) tussen 11u30 en 12u30. Het zal mij benieuwen op er op dat tijdstip ook een persconferentie van een van de andere (concurrerende) fabrikanten gehouden zal worden op het MWC zelf. Normaliter plannen de fabrikanten hun persconferenties namelijk redelijk ná elkaar. We zullen zien. Ik denk in ieder geval dat de opkomst van de verzamelde Pers bij Nokia's persconferentie toch wel weer groot zal zijn. Ik bedoel, als we er toch zijn, dan kunnen we Nokia natuurlijk niet overslaan, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.