Nieuws
25 oktober 2014 - Ron Smeets

Nokia stopt productie Indiase fabriek om belastingdispuut Werknemers worden voorlopig wel doorbetaald

Nokia heeft besloten om de productie van toestellen in de fabriek in Sriperumbudur, India, op te schorten. Niet omdat de fabrikant moet inkrimpen, maar om af te komen van een beslastingdispuut met de lokale overheid.

Een jaar geleden kreeg Nokia een belastingaanslag omdat producten uit die fabriek, die bedoeld waren voor de exoport (verkoop buiten India dus), toch ook op de Indiase markt verschenen. En dan gelden andere belastingregels en -tarieven voor de productie.

Sindsdien zaten de Finnen eigenlijk een beetje in haar maag met de fabriek, ooit de grootste Nokia fabriek van de wereld. Door de belastingperikelen heeft Microsoft bij de overname van Nokia de betreffende fabriek ook al buiten de deal gehouden. En nu heeft Micrsoft aan Nokia laten weten dat ze vanaf 1 november geen gebruik meer zullen maken van de productie diensten van de fabriek in Sriperumbudur Nokia de productie in die fabriek dus moet (en vermoedelijk ook wil) opschorten. De Nokia's voor de Indiase markt worden vanaf nu, onder anderen, in Vietnam gemaakt.

Het heeft er natuurlijk alle schijn van dat dit een vooropgezet plan van Nokia (al dan niet met medeweten van Microsoft) is om van de fabriek en de belastingperikelen in India af te komen. Helaas loopt nog wel een onderzoek naar de fiscale handel en wandel van Nokia in India. Ik heb zo'n vermoeden dat dit onderzoek nu in een stroomversnelling zal geraken en dat Nokia op korte termijn een boete uit India kan verwachten.

Overigens heeft de fabrikant nog niet definitief besloten dat de fabriek dicht gaat. Het salaris van de 1.100 medewerkers wordt dan ook gewoon doorbetaald. Anders zou de lokale overheid en belastingdienst waarschijnlijk nog bozer worden op de Finnen wat natuurlijk niet goed zou zijn voor de afhandelijk van de lopende belastingzaken.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.