Nieuws
24 november 2011 - Ron Smeets

Nokia Siemens gaat reorganiseren en schrapt 17.000 banen

Zelf spreekt Nokia Siemens in de gisteren gepresenteerde reorganisatie plannen over 'fosussen op de mobiele breedband markt' maar de meest in het oog srpingende beslissing van de Fins-Duitse netwerk fabrikant is toch wel het feit dat er de komende twee jaar 17.000 banen geschrapt gaan worden in een poging het verlieslijdende Nokia Siemens weer in de 'zwarte' cijfers te krijgen.

De komende twee jaar zal Nokia Siemens onder andere een aantal activiteiten, kantoren, ICT en R&D kosten gaan schrappen die dus uiteindelijk moeten leiden tot een wederom winstgevende organisatie met ca. 57.000 werknemers in plaats van de hudige 74.000.

Een hele grote verrassing is de op handen zijnde reorganisatie van Nokia Siemens niet. Het bedrijf boekt al vele kwartalen op rij (zware) verliezen. Alleen over de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn de verliezen inmiddels al opgelopen tot meer dan 360 miljoen Euro en dat moet natuurlijk niet te lang blijven duren.

Behalve het verleggen van de focus naar Services en het ontwikkelen (leveren en implementeren) van mobiele (breedband) netwerken zullen er de komende twee jaar ook heel wat veranderingen in de organisatiestructuur van Nokia Siemens doorgevoerd worden om er weer een winstgevend bedrijf van te maken. Rajeev Suri, CEO van Nokia Siemens, benadrukt dat beide partners nog steeds voor de volle 100% geloven in een goede afloop.

"Our goal is to provide the world's most efficient mobile networks, the intelligence to maximize the value of those networks, and the services capability to make it all work seamlessly. Despite the need to restructure parts of our company, our commitment to research and development remains unchanged, with investment in mobile broadband expected to increase over the coming years. As we look towards the prospect of an independent future, we need to take action now to improve our profitability and cash generation. These planned reductions are regrettable but necessary - and it is our goal to make them in a fair and responsible way, providing the support we can to employees and communities", aldus Suri.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.