Nieuws
24 maart 2011 - Ron Smeets

Nokia Siemens demonsteren 200Mbps HSDPA+ verbinding

Tot voor kort werd aangenomen dat de fysieke datasnelheid limiet van HSPA+ netwerken op 84Mbps ligt. Op de CTIA demonstreerde Nokia Siemens Networks echter dat met hun nieuwe apparatuur snelheden van maximaal 200Mbps op een 'standaard' HSPA+ netwerk mogelijk worden.

Dat kan volgens mij zeer goed nieuws voor providers zijn die nog niet begonnen zijn met de uitrol van 4G (LTe) netwerken omdat ze met deze nieuwe HSPA+ technologie wellicht kunnen gaan besparen op de investering in snellere mobiele datanetwerken.

Overigens meldde Nokia Siemens een tijdje geleden ook al dat snelheden tot 650Mbps mogelijk moeten zijn, maar dat ging over een ietwat andere HSPA technologie, de zogenaamde Long Term HSPA Evolution (ja, daar zit LTe in verborgen ;-)) De vraag is nu natuurlijk wanneer de eerste Nederlandse providers besluiten om deze nieuwe HSPA+ technologie te gaan inzetten. Van de andere kant moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat de meeste telco's vorig jaar al fors in de buidel getast hebben voor de 4G frequenties. Enfin, ik ben blij dat ik daarover geen beslissing hoef te nemen. Ik wil gewoon nog sneller mobiel kunnen internetten, en liefst zo snel mogelijk! (binnen afzienbare tijd bedoel ik dan ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.