Nieuws
27 april 2011 - Ron Smeets

Nokia schrapt 7000 banen tussen nu en eind 2012

Nokia heeft vandaag, middels twee persberichten, aangekondigd dat de fabrikant tussen nu en eind 2012 maar liefst 7000 banen gaat schrappen. 3000 medewekers zullen waarschijnlijk worden 'ondergebracht' bij Accenture. Van de overige 4000 medewerkers zal op en andere manier afscheid genomen worden.

Nokia is van plan om haar Symbian activiteiten aan Accenture over te dragen. Onderdeel van deze deal, die overigens nog niet definitief rond is, is ook dat Accenture in de toekomst mobiliteitssoftwarediensten (wow, dat is pas een 'scrabble-woord' ;-)) gaat leveren voor Nokia smartphones.

In het persbericht wordt het voornemen letterlijk als volgt verwoord: "De samenwerking, die nog afhankelijk is van een definitieve overeenkomst, vraagt van Accenture het leveren van Symbian-softwareontwikkeling en supportservices. Daarbij gaan ongeveer drieduizend Nokia-medewekers over naar Accenture. De bedrijven verwachten een definitieve overeenkomst in de zomer van 2011. De transitie van medewerkers is naar verwachting eind 2011 afgerond. Medewerkers in China, Finland, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaan in eerste instantie werken aan Symbian-softwareactiviteiten voor Nokia. Accenture en Nokia zoeken in de loop van de tijd naar mogelijkheden om deze medewerkers te heropleiden en te herplaatsen."

In het tweede persbericht, dat dus gelijktijdig verstuurd werd, spreekt Nokia over maatregelen om haar personeelsbestand en activiteiten af te stemmen op de nieuwe strategie. Daarin wordt onder andere vermeld dat Nokia er naar streeft om de operationele 'NON-IFRS-uitgaven' in 2013 met 1 miljard Euro terug te dringen. De deal met Accenture maakt daar onderdeel van uit. Nokia is van plan om haar personeelsbestand vóór het einde van 2012 met 4000 medewerkers terug te dringen. Daarbij gaat het voornamelijk om personeel dat momenteel werkzaam is in vestigingen van Nokia in Denemarken, Finland en het Verrenigd Koninkrijk. De 3000 medewerkers die, waarschijnlijk, naar Accenture zullen overstappen horen daar dus niet bij. "Overleg met vakbonden op basis van de geldende regelgeving in deze landen start vandaag", aldus het persbericht van Nokia.

Sinds de komst van Stephen Elop, in september van het afgelopen jaar, zijn al diverse kleine en grote reorganisaties, al dan niet met (gedwongen) ontslagen onder het personeel, bij Nokia aangekondigd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.