Nieuws
04 januari 2007 - Ron Smeets

Nokia, Samsung en Panasonic met Bluetooth troubles

Juridische troubles wel te verstaan! Deze drie toestelfabrikanten zijn door een wetenschapper van de Universiteit van Washington, Edwin Suominen aangeklaagd wegens inbreuk op een patent dat hij in 1999 geregistreerd heeft voor een stukje technologie dat volgens Suominen ook gebruikt wordt in de Bluetooth standaard die rond die tijd door Ericsson, samen met een aantal partners, ontwikkeld is.

Volgens CSR, de maker van de Bluetooth chips voor de drie gedaagde toestelmakers, claimt dat het patent van Suominen vaag en dus niet van toepassing is. Ook niet onbelangrijk is het feit dat het Bluetooth patent van Ericsson al een jaar eerder geclaimd werd.

Broadcom, een van de producenten die Bluetooth chips/modules maakt dacht daar duidelijk anders over en heeft een tijd geleden al een ‘licentieovereenkomst’ met Suominen om juridische problemen te voorkomen.

Het betreffende patent beschrijft letterlijk: "a simplified high-frequency broadband tuner and tuning method".

Het is aan de rechters om te bepalen in hoeverre dat patent door Nokia, Samsung en Panasonic ‘misbruikt wordt.Gerelateerde links:
Meer dan 1 miljard Bluetooth gadgets verkocht
Motorola's Bluetooth headsets aangeklaagd
UWB maakt van Bluetooth de nieuwe WiFi
Bluescan: de Bluetooth detector
Samsung's i500 voor de rechter gesleept
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.