Nieuws
01 april 2009 - Ron Smeets

Nokia presenteert Point & Find

Tijdens Nokia World werd Point & Find al heel even gedemonstreerd door Olli-Pekka Kalasvuo en dat zag er toen al veelbelovend uit. Vandaag, tijdens de start van de CTIA in Las Vegas, introduceren de Finnen de Beta-versie van deze nieuwe mobiele zoek en vind service in Engeland en de VS.

Met Point & Find kun je informatie van objecten opvragen door er simpelweg de camera van je mobiele telefoon op te richten. Natuurlijk moet het toestel daarvoor behalve een camera ook voorzien zijn van een GPS ontvanger en liefst ook een kompas.

Hoe het werkt is het beste aan de hand van enkele praktische voorbeelden uit te leggen. Stel, je loopt door de stad en ziet een reclameposter van een film. Je richt je cameratelefoon op de poster en binnen enkele ogenblikken ontvang je dan informatie, direct of via hyperlinks naar (mobiele) websites, over de film, eventueel de trailer en de dichtsbijzijnde bioscoop waar de film te zien is. Of je ziet een markant (historisch) gebouw, richt wederom je camera en kort daarna ontvang je (links naar) informatie daarover. Behalve de camerabeelden kan Nokia Point & Find ook informatie over producten opzoeken aan de hand van de barcodes.

Deze technologie, die gebruik maakt van zogenaamde augmented search of reality, is overigens niet helemaal nieuw. Diverse bedrijven zijn al een tijdje bezig met de ontwikkeling van vergelijkbare diensten. Wikitude is daar een voorbeeld van. Het instappen van Nokia kan, mede door het enorme marktaandeel van de Finse fabrikant, de ontwikkelingen en het gebruik van deze diensten wel in een stroomversnelling brengen. Laten we het hopen want dit is volgens mij in potientie een van de volgende grote mobiele hypes.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.