Toestellen
05 september 2012 - Ron Smeets

Nokia presenteert de Lumia 920 met Windows Phone 8

Nokia heeft vandaag in New York haar eerste Windows Phone 8 toestellen onthuld. De Lumia 920 wordt het high end model en de Lumia 820 is bedoeld voor de ietwat prijsbewustere smartphone koper. Zoals verwacht is het bekende Lumia design nagenoeg gelijk gebleven. Never change a winning team... uuhhhm, prachtig ontwerp, zullen we maar zeggen ;-)

Met enige vertraging omdat de stream vanuit NY het niet deed verscheen het beeld van de persconferentie hier in het gebouw van Microsoft (Schiphol) op het scherm. Precies op het moment dat de Lumia 920 het daglicht zag. De onthulling werd gedaan in een video die het midden hield tussen Transformers en Tron.

Volgens Jo Harlow van Nokia is de Lumia 920 de meest innovatieve smartphone van dit moment. Het toestel heeft een PureView camera (goodbye 808 PureView met Symbian dus ;-))), het gloednieuwe Windows Phone 8 OS en Nokia's City Lens.

De PureView camera van de Lumia 920 zou vooral erg goed presteren in omgevingen met minder licht. De technologie zorgt ervoor dat foto's die in het 'donker' genomen zijn minder of niet bewogen zijn (door de langere sluitertijd). Daarvoor gebruikt Nokia de zogenaamde 'floatind lens' technologie die ook voordelen heeft bij het maken van video's.

Kortom de Nokia Lumia 920 moet dus behalve een smartphone ook een nog betere multimedia (foto/video) ervaring bieden dan diens voorgangers. Voor de Lumia 800 en 900 is dat niet zo moeilijk omdat de camera van die toestellen bepaald geen erg goede foto's en video's maakte. Softwareproblemen die ook na ruim driekwart jaar niet opgelost werden waren daar voor een groot deel de oorzaak van. Ik ben dus zeer benieuwd hoe de camera van de Lumia 920 presteert.

Nokia City Lens is de door Nokia zelf ontwikkelde Augmented Reality ervaring. Je loopt met je camera door een stad en City Lens voegt, in beeld, informatie toe van restaurants, winkels en andere bezienswaardigheden of (toeristische) plekken in de buurt.

Het scherm van de Nokia Lumia 920 is ook vernieuwd. Nokia noemt het PureMotion HD+, ofwel de opvolger van het Clear Black Display. Volgens Nokia is het nieuwe scherm zelfs goed leesbaar in de felle zon, op het strand. Bijzonder is ook dat het capacatieve scherm ook prima bediend kan worden met handschoenen aan. Niet dat ik die al te vaak aan heb, maar het kan en dat is al heel wat.

De accu van de Lumia 920 heeft een capaciteit van 2000 mAh. In combinatie met de Snapdragon S4 dual core processor (nog niet de eerste quad core WP8 dus) en Windows Phone 8 wordt het stroomverbruik van de Lumia 920 30% effectiever, aldus Harlow. Wat dit in de praktijk betekent? Dat moet getest worden natuurlijk. Om het toestel makkelijker te kunnen opladen komt Nokia samen met Fatboy (van die stoelen en zitzakken) met een draadloze lader voor de Lumia 920.

Jo Belfiore van Microsoft demonstreerde vervolgens nog wat Windows Phone 8 features. Handig is dat het OS nu ook screenshots kan maken. De leukste optie had echter wederom te maken met de camera ervaring. Wanneer de camera opgestart is zie je rechtsonder in beeld een toets voor 'lenses'. Hiermee kun je foto's en video's automatisch laten bewerken met leuke effecten die direct zichtbaar worden, nog voordat je de foto maakt dus. Een andere optie is het toevoegen van informatie aan een foto of het maken van zogenaamde burst shots (meerdere foto's kort achter elkaar) waarna je de beste opname selecteert om te bewaren.

Bijzonder is de Smart Shoot 'lens'. Hiermee kun je een foto maken van bijvoorbeeld je vriend of vriendin voor een bezienswaardigheid. Als er nu andere mensen rondlopen dan kun je die met de Smart Shoot app later gewoon 'weggummen'. De app maakt meerdere foto's en bepaalt welke 'objecten' bewogen gedurende de opname. Die kunnen achteraf weggehaald worden. Zag er cool uit.

Kevin Shields van Nokia verscheen ook nog even op het podium. Dit keer zonder zijn 'awsome!!!!' kreet die hem vorig jaar in Londen, bij de presentatie van de Lumia 800, nogal wat hoongelach opleverde. Volgens Shields is heeft de Nokia Lumia 920 en het design nog altijd een duidelijk 'eigen gezicht' in het huidige bos met smartphones. Daar kan ik mij wel in vinden. Het ontwerp van de Lumia's is natuurlijk een kwestie van smaak maar het zijn zeker geen '13 in een dozijn' toestellen.

Shields liet vervolgens nog wat (draadloze) accesoires, 'opladers' en een nieuwe Angry Birds 'verzamel app' zien. Vooral de bluetooth JBL speaker met ingebouwde draadloze oplader zag er goed uit. Allemaal extraatjes die beschikbaar komen als de Lumia 920 in de winkels verschijnt. Wanneer dat is? Dat is op dit moment nog niet bekend. Hetzelfde geldt voor de prijs, helaas.

Het enige dat Nokia en Microsoft kwijt willen is dat het toestel nog dit jaar in de winkels verschijnt. Maar... in welke landen dat gebeurt? Daar wordt nog helemaal niets over gezefd. Vorig jaar hoorde Nederland bij de eerste batch van landen waar de Lumia 800 verscheen. Voornamelijk omdat ons landje bij de belangrijkste Nokia en Microsoft markten hoorde. Of dat nu ook weer zo zal zijn wilde Nokia ook niet zeggen. Dat gaf mij toch wel een beetje een raar gevoel. Nokia deed vorig jaar iets heel erg 'on-Nokia' door de Lumia 800 aan te kondigen en het toestel vrijwel direct in de winkels te leggen. Nu lijkt het er op dat de Finnen weer terug zijn bij hun strategie van enkele jaren geleden; aankondigen en maanden later pas 'leveren'.

De Nokia woordvoerders bij de presentatie verschuilde zich een beetje achter de rug van Microsoft. De software gigant zou (mede) bepalen wat wanneer naar buiten (en in de winkels komt) over en met Windows (Phone) 8. We mochten de demo modellen van de nieuwe Lumia's zelfs niet vasthouden.

De belangrijkste specs: Lumia-920-specs

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.