Toestellen
12 april 2011 - Ron Smeets

Nokia presenteert de E6, X7 en Symbian Anna Update

Zoals verwacht presenteerde Nokia vandaag, naast de officiele ankondiging dat de 'grote' Symbian Summer Update rond deze zomer (zoals de naam al doet vermoeden) uitgerold zal worden ook twee nieuwe Symbian toestellen, de Nokia E6 en de Nokia X7.

De Nokia E6 is de opvolger van de populaire E71 en E72 daarmee richt de Finse fabrikant zich dus vooral weer op de zakelijke gebruiker. Het grootste verschil met de E71 en E72 is, behalve een ietwat ronder design, de aanwezigheid van een VGA touchscreen display (2.46 inch, 640 x 480 pixels)

Nokia E6 en Nokia X7

Onder het display zit, net als bij zijn voorgangers, een volledig QWERTY toetsenbord. Tot de overige specs behoren onder andere quad-band GSM met EDGE/UMTS en HSPA support, een 8 megapixel camera met HD (720p) video opname functie en dual LED fliter, 8GB intern geheugen (uitbreidbaar met een microSD kaart van maximaal 32GB) en een 1500mAh accu. Zaken als WiFi, Bluetooth, GPS en USB on the Go zijn ook aanwezig. De Nokia E6 meet 115.5 x 59 x 10.5mm (hxbxd) en weegt 133 gram. Dat lijkt relatief zwaar, maar het toestel is dan ook uitgevoerd in RVS en heeft een glazen display. De volledige specs kun je op de volgende pagina bekijken. De Nokia E6 zal naar verwachting eind Juni in de winkels liggen en hij krijgt een adviesprijskaartje van 439 Euro (inclusief BTW, exclusief abonnement).

De Nokia X7 wordt een 'entertainment' toestel. Dit toestel is de afgelopen maanden al meerdere keren opgedoken en zou eigenlijk in januari al in de VS geintroduceerd gaan worden maar werd toen, op de valreep, geannuleerd. De Nokia X7 heeft een 4 inch AMOLED Gorilla Glass touchscreen display met een resolutie van 640 x 360 pixels, quad-band GSM met EDGE/UMTS en HSPA support, een 8 megapixel camera met HD (720p) video opname functie en dual LED fliter, 8GB intern geheugen (microSD) dat eventueel vervangen kan worden door een microSD kaart van maximaal 32GB. Verder heeft de Nokia X7 ook WiFi, Bluetooth, GPS en USB on the Go aan boord. Hij meet 119.7 x 62.8 x 11.9mm en eegt 146 gram. De volledige specs kun je op de volgende pagina bekijken. De Nokia X7 gaat, los, 479 Euro kosten (incl. BTW). Waneer hij in de winkels zal liggen is op dit moment nog niet bekend.

Opvallend is verder dat Nokia de Symbian versie van het OS op beide toestellen, de E6 en de X7, nu aanduid met de naam 'Symbian Anna'. Dit is de langverwachte 'Summer Update' van het Symbian OS. Deze update zal binnen enkele maanden ook beschikbaar komen voor de andere Symbian^3 toestellen (de N8, E7, C7 en C6-01). De belangrijkste veranderingen zijn nieuwe iconen, verbeterde OVI Maps en een betere, snellere, brouwser. Zie ook de video op de volgende pagina (onder de spec sheets). Nokia zegt zelf hierover: "Deze update bevat een reeks gebruiksverbeteringen, waaronder frisse, nieuwe iconen, verbeterde tekstinvoer, sneller browsen en een vernieuwe Ovi Kaarten-applicatie met verbeterde zoekoptie en nieuwe openbaar-vervoerroutes. De vernieuwde software biedt ook een uitgebreid pakket van nieuwe opties die specifiek zijn gericht op zakelijke gebruikers, zoals uitstekende hardware accelerated encryption, en nieuwe e-mailopties, zoals volledige ondersteuning voor vergaderverzoeken"

Specs Sheets Nokia E6 en Nokia X7

Spec Sheet Nokia E6:
Nokia-E6-Specs

Spec Sheet Nokia X7:
Nokia-X7-Specs

Video Symbian Anna op de Nokia X7:

Persbericht Nokia E6, Nokia X7 en Symbian Anna

Het officiele persbericht:

Nokia versterkt smartphoneportfolio met twee nieuwe producten en een vernieuwde gebruikservaring

Nokia E6 verdiept het zakelijke portfolio en Nokia X7 is het nieuw entertainmenttoestel voor mobiele gamers; beide smartphones zijn voorzien van nieuwste Symbian-software-update

Amsterdam, 12 april 2011 – Nokia introduceert de Nokia E6 en de Nokia X7, twee nieuwe smartphones voor respectievelijk zakelijke gebruikers en entertainmentliefhebbers. De twee nieuwe smartphones zijn de eerste Nokia-smartphones die beschikken over de nieuwste Symbian software-update. Die biedt naast nieuwe iconen ook verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid: eenvoudiger tekstinvoer, een snellere browser en een vernieuwde versie van Ovi Kaarten.

“We versterken Nokia's smartphoneportfolio met deze twee toestellen die beide een mooier en intuïtiever gebruiksgemak bieden, dat binnenkort ook beschikbaar is voor de Nokia N8, Nokia E7, Nokia C7 en Nokia C6-01”, zegt Jo Harlow, Head of Smart Devices bij Nokia. “Met deze én de nieuwe Symbian-toestellen, alsook de verbeteringen op het vlak van gebruikersvriendelijkheid die er op korte termijn aankomen, vertrouwen we erop dat we bestaande Nokia-smartphoneklanten aan ons kunnen  blijven binden. Bovendien vertrouwen we erop hiermee ook mensen aan te trekken, die voor het eerst voor een smartphone kiezen, en voorts ook gebruikers van concurrerende smartphonemerken.”

De Nokia E6 is een vervolg op de zeer succesvolle Nokia E71 en E72. Het is een gladde, zakelijke smartphone met een volledig QWERTY-toetsenbord en een hoge-resolutietouchscreen. Ontworpen met hoogwaardige materialen, zoals roestvrij staal en glas, en in een compact formaat is het de ideale smartphone voor gebruik met één of twee handen. De Nokia E6 biedt een exceptioneel lange batterijduur en de beste kant-en-klare Microsoft messaging-ervaring op een zakelijke smartphone, inclusief toegang tot Microsoft Exchange, Microsoft Communicator Mobile en Microsoft SharePoint.

Bij de Nokia X7-smartphone ligt de focus op entertainment. De X7 biedt een groot 4-inch scherm – ideaal voor gamen – en een 8 megapixel-camera voor het maken van foto’s en HD-video’s. Het opvallende ontwerp van de Nokia X7 kenmerkt zich door een combinatie van naadloos roestvrij staal en glas, en ligt aangenaam en stevig in de hand. De populaire HD-spellen ‘Galaxy on Fire HD’ en ‘Asphalt 5’ zijn al geïnstalleerd op de Nokia X7.

De Nokia E6 en Nokia X7 beschikken als eerste smartphones over de complete update voor een verbeterde gebruikservaring van de Symbian-software. Deze update bevat een reeks gebruiksverbeteringen, waaronder frisse, nieuwe iconen, verbeterde tekstinvoer, sneller browsen en een vernieuwe Ovi Kaarten-applicatie met verbeterde zoekoptie en nieuwe openbaar-vervoerroutes. De vernieuwde software biedt ook een uitgebreid pakket van nieuwe opties die specifiek zijn gericht op zakelijke gebruikers, zoals uitstekende hardware accelerated encryption, en nieuwe e-mailopties, zoals volledige ondersteuning voor vergaderverzoeken. De software update – met als bijnaam Symbian Anna – is binnen enkele maanden ook standaard geïnstalleerd op de nieuwe Nokia N8, Nokia E7, Nokia C7 en Nokia C6-01. Bovendien is de update dan ook beschikbaar als download voor reeds bestaande gebruikers van deze smartphones.

Meer foto's van de Nokia E6 en Nokia X7

De Nokia E6:
Nokia-E6-Black-Front Nokia-E6-Side Nokia-E6-Silver-Front Nokia-E6-Back

De Nokia X7:
Nokia-X7-Front-Back Nokia-X7-Front-a Nokia-X7-Front-Side

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.