Nieuws
22 maart 2012 - Ron Smeets

Nokia OV nu ook beschikbaar, OV9292 en Commute komen er aan

Enkele dagen geleden schreef Cowboy Marc al over de update, met offline navigatie, van Nokia Kaarten en Nokia Rijden

Wat de Finnen echter ook nog toegevoegd hebben is Nokia Transport, in de Nederlandse marketplace te vinden als Nokia OV. Uiteindelijk moeten daar alle OV opties en dienstregelingen in beschikbaar komen, maar voor nu zijn die alleen nog voor Amsterdam en Rotterdam te vinden in deze app. Zeer binnenkort, "any day now" zoals Nokia mij vanochtend meldde, zal echter ook de bekende OV9292 app gratis te downloaden zijn. Voor nu is dat dus nog de betere optie als je een OV trip van deur tot deur wilt plannen.

Opvallend is ook dat Nokia Kaarten nu een optie heeft om de kaarten mét live verkeersinformatie te tonen. Helaas is er nog geen koppeling met Nokia Rijden. Of die er komt wil Nokia officiëel nog niet zeggen, maar de fabrikant werkt momenteel ook aan Nokia Commute (hopelijk wordt de Nederlandse naam niet 'Nokia Woon Werk Verkeer ;-)) Dit wordt een toevoeging op Nokia Rijden die wél rekening houdt met de actuele verkeerssituaties (files en andere vertragingen dus).

Bovendien zal Nokia Commute ook gaan herkennen welke route jij doorgaans neemt van thuis naar kantoor en hoe laat je normaal (op bepaalde werkdagen) vertrekt. Als er op enig moment vertragingen zijn dan komt de app zelf met alternatieven of een advies om eerder of later te vertrekken. Wanneer Nokia Commute beschikbaar komt in Nederland is nog niet bekend. Ik denk wel dat vanaf dat moment ook de live verkeersinformatie gekoppeld zal worden aan Nokia Rijden. Dat is mogelijk de reden dat dit nu nog niet het geval is. Nokia doet daar, zoals gezegd, nog geen uitspraken over.

Meer informatie over Nokia OV en de nieuwe opties van Nokia Kaarten en Nokia Rijden kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.