Nieuws
20 juli 2010 - Ron Smeets

Nokia op zoek naar een nieuwe CEO?

Nokia is, met een marktaandeel van ca. 37%, nog steeds de grootste mobiele telefoonfabrikant ter wereld. Toch rommelt het al een tijdje flink in Espoo. Waar de Finnen enkele jaren geleden altijd voorop liepen in de ontwikkeling en het succes van high-end multimedia- en smartphones zijn ze het spoor in dat deel van de markt al ruim twee jaar bijster.

De onvoorwaardelijke steun voor Symbian, een verouderd smartphone OS, en de (veel) te late reactie op de touchscreen hype zijn twee redenenen waarom smartphone kopers het Finse merk steeds vaker links laten liggen. Het aandeel Nokia is in New York sinds 19 April al met 42% gedaald en de omzet en winst verwachtingen voor dit jaar werden ook al naar beneden bijgesteld. En nu zouden er ook nog eens koppen kunnen gaan rollen.

Insiders zeggen namelijk dat Nokia inmiddels op zoek is naar een nieuwe CEO er vervanging van Olli-Pekka Kallasvuo in de hoop dat het bedrijf daarmee het tij kan keren. Zo zou de voorzitter van de raad van bestuur van Nokia, Jorma Ollila, al gesproken hebben met de CEO van een 'groot Amerikaans high-tech bedrijf' om de functie van Kallasvuo over te nemen maar die persoon wilde niet naar Finland verhuizen.

Officieel wordt door Nokia natuurlijk niet gereageerd op deze geruchten, maar dat er iets moet gebeuren in Espoo moge duidelijk zijn. Van een kant begrijp ik tot op zekere hoogte ook de voorzichtigheid van Nokia wel. Als wereldmarktleider heb je immers veel te verliezen en radicale veranderingen, zeker voor een degelijk Fins bedrijf kunnen dan behoorlijk verkeerd uitpakken. Van de andere kant zie je dat het vast blijven houden aan 'ouderwetse' ideeen en ontwikkelmethoden soms hetzelfde, vernietigende, effect kunnen hebben. Vraag dat maar eens aan Motorola. Kortom, er zullen in Finland de komende weken en maanden nog wel de nodige late-night meetings gehouden worden voordat ze er uit zijn.

Persoonlijk denk ik dat een frisse wind nooit kwaad kan. Daarnaast, als je heel nuchter kijkt, is het ook zo dat Kallasvuo in 2006 de functie van CEO bij Nokia overgenomen heeft en dat er op toestelgebied sindsdien geen echt grote (high-end) successen meer uit het Finse kamp gerold zijn. De N96 was een ramp, de N97 had teveel software problemen, de N900 was een early adopter probeersel en de eerste berichten over de N8 zijn niet echt positief. Nokia drijft sinds 2006 toch vooral op de honderden miljoenen low-end toestellen die verkocht worden en een beetje op de populaire E-Series.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.