Nieuws
27 januari 2012 - Ron Smeets

Nokia ook in 2011 nog de wereldwijde mobiele marktleider

De analisten van Strategy Analytics hebben becijferd dat Nokia ook in 2011 nog de wereldmarktleider was, gerekend naar het aantal verkochte mobiele telefoons. In totaal werden er, volgens deze berekeningen, ruim 1.55 miljard mobiele toestellen verkocht in 2011. Een jaar eerder was dat nog 'maar' 1.36 miljard.

Bij de berekeningen werd verder alleen gekeken naar drie (grote) fabrikanten, qua volume. Nokia, Samsung en Apple hebben 54% van de mobiele telefoonmarkt in handen. De overige 46% wordt verdeeld onder de vele andere fabrikanten die actief zijn.

Letwel, Nokia en Samsung staan dus stevig op plek 1 en 2, maar de nummer 3 positie van Apple is zeker geen gevalletje van 'met-kop-en-schouders'. LG, ZTE en HTC liggen qua martkaandeel heel dicht bij Apple, maar daarvan worden in de berekening van de analisten van StrategyAnalytics geen gedetailleerde cijfers genoemd.

Enfin, Nokia verkocht in 2011 naar schatting 417 miljoen toestellen, goed voor een marktaandeel van 26.9% (ooit was dat meer dan 40%). Samsung schommelt al jaren rond de 20%. In 2011 bedroeg Samsung's marktaandeel 21.1%. De Koreanen verkochten zo'n 327.4 miljoen toestellen. Apple telde 93 miljoen verkochte iPhones en is daarmee dus de nummer 3, volgens StrategyAnalitics, met een marktaandeel van 6.0%.

Tabel 1: De verkoopaantallen en marktaandelen:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.